HOOFDDORP - Ajax-trainer Frank de Boer hoopt dat de 4-1 thuisnederlaag tegen Real Madrid een leermoment was voor zijn spelers.

De coach blikte donderdagmiddag alweer vooruit op de competitiewedstrijd van zondag tegen FC Utrecht, eveneens in de eigen Arena.

"De wedstrijd tegen Real was een goede les hoe het niet moet. Tegen FC Utrecht moeten we de goede lijn vanaf Dortmund doortrekken", doelde De Boer op de website van Ajax op het eerste duel in de Champions League, dat nipt met 1-0 verloren ging.

De trainer had de teleurstelling van het verlies regen Real duidelijk nog niet verwerkt. "Voor mij was dat een enorme teleurstelling, want vooraf had ik er veel van verwacht. Uiteindelijk hebben we pas na de 2-0 laten zien wat we kunnen."

"Toen zag je een sprankje van het voetbal dat we voor ogen hebben. Het leverde toen ook kleine mogelijkheden op. Dat was het bewijs dat we moeten volharden in onze eigen kracht."

Gezapig

Het was voor De Boer aanleiding tot een iets langere nabespreking dan normaal op De Toekomst. "Daarbij heb ik iedereen aan het woord gelaten. Eigenlijk kwam het erop neer dat we te slecht aan de wedstrijd begonnen zijn."

"Aan het begin van de wedstrijd waren we een aantal momenten slordig in balbezit en veel te twijfelachtig. Daardoor sloop de angst erin. Mede om die reden leek het een helft lang heel gezapig."

De Boer rekent erop dat Ajax tegen Utrecht wel weer goed voor de dag komt net zoals in de bekerwedstrijd tegen de Domstedelingen, die onlangs met 3-0 gewonnen werd. "Dat kan niet zomaar even weg zijn binnen drie kwartier. Daarom ben ik vol goede moed."

Lariekoek

Danny Hoesen, die tegen Real als invaller debuteerde in de hoofdmacht, zal waarschijnlijk weer tot de selectie behoren. Op wat lichte klachten van Siem de Jong (lies) en Christian Eriksen (teen) na kwam Ajax ongeschonden door het duel met de Spaanse topclub. Het komt De Boer niet slecht uit dat Edouard Duplan ontbreekt bij Utrecht.

"Duplan heeft ons vorig jaar veel pijn gedaan toen we hier met 2-0 verloren door zijn doelpunten. We zijn dus gewaarschuwd voor Utrecht. De afgelopen twee seizoenen hebben ze hier van ons gewonnen, dat mag zondag niet opnieuw gebeuren."

Het aanvangstijdstip van 12.30 uur lijkt Ajax niet goed te liggen. De Boer weigert van een patroon te spreken ondanks het vele puntenverlies bij de 'vroege' wedstrijden. "Dat is echt lariekoek. Utrecht heeft toch ook last van het vroege aanvangstijdstip? Natuurlijk zou ik liever om 14.30 uur of 16.30 uur spelen, maar het is gewoon zo. Daar hebben we ons bij neer te leggen."