HOOFDDORP - Michael Schumacher zet na dit seizoen een punt achter zijn loopbaan. Dat maakte hij zojuist bekend.

Vorige week kreeg de 43-jarige Duitser te horen dat zijn contract bij Mercedes niet wordt verlengd door de komst van Lewis Hamilton.

De zevenvoudige wereldkampioen kondigde zijn afscheid aan op Suzuka, waar komend weekeinde de Japanse Grand Prix wordt verreden. Daarna volgen nog vijf races.

Hij bedankte zijn familie, vrienden en het team. “Tijd om vaarwel te zeggen. Ik ben de motivatie en energie kwijt die absoluut vereist is. We hebben niet onze doelstellingen gehaald, maar ik kan toch tevreden zijn over mijn loopbaan. Ik twijfelde al langer."

"Ik wilde binnen drie jaar een auto hebben waarin ik wereldkampioen kon worden, maar dat is niet gelukt. Verliezen is soms moeilijker dan winnen en ik heb de afgelopen jaren geleerd dat je in je leven moet doen waar je passie ligt."

Ferrari

Schumacher werd nog even in verband gebracht met Ferrari en Sauber, maar concreet werden de geruchten nooit.

Teambaas Stefano Domenicali van Ferrari stelde woensdagavond nog: “Aan elke liefdesrelatie kan een einde komen. Dat is ook zo in het geval van Michael en Ferrari.”

Tussen 1996 en 2006 was Schumacher het boegbeeld van Ferrari. De samenwerking leverde liefst vijf wereldtitels op.

Eén podiumplaats

Schumacher nam eerder in 2006 afscheid. Na drie jaar afwezigheid keerde hij begin 2010 terug bij Mercedes. Zijn rentree viel tegen.

De Duitser noteerde slechts één podiumplaats en moest in de kwalificatie vaak zijn meerdere erkennen in teammaat Nico Rosberg.

Schumacher heeft tal van records in handen. Hij won 91 Grands Prix en stond 155 keer op het podium na een race. Ruim twintig jaar geleden boekte hij op Spa zijn eerste Grand Prix-zege.