DUBAI - Zwemster Inge Dekker heeft op de eerste dag van het wereldbekerseizoen 2012 (kortebaan) twee medailles veroverd.

Ze finishte dinsdagavond in Dubai als tweede op de 100 meter vlinderslag achter Thérèse Alshammar. De Zweedse routinier tikte na 57,91 seconden aan.

Dekker was bijna vier tienden langzamer. Sze Hang Yu uit Hongkong pakte het brons.

Alshammar won ook de 50 vrij, in 24,50. Ze troefde daarmee de Duitse Britta Steffen (24,57) en Dekker (24,75) af.

Bij de mannen was de Australiër Kenneth To de beste op de 100 vrij: 46,89. Hij versloeg de 31-jarige Amerikaan Anthony Ervin (47,04) en de Zuid-Afrikaan Roland Schoeman (47,24).

Ervin die bij de WK van 2001 in Fukuoka olympisch kampioen Pieter van den Hoogenband verraste op dit nummer, maakte na een jarenlange pauze zijn rentree voor de Olympische Spelen van Londen. Hij haalde daar de finale van de 50 vrij.

Estafette

De Duitse zwemploeg heeft de eerste gemengde estafetterace gewonnen. Britta Steffen hield op het vierde baantje van de 4x50 meter de Hongaar Krisztian Takacs en Sergii Frolov van de zege af.

De beide mannen zwommen wel sneller dan Steffen, maar de halve baan voorsprong waarmee ze het bad indook bleek afdoende.

De wereldzwembond FINA had de plannen voor de gemengde estafettes eerder dit jaar geïntroduceerd. Tijdens het WK korte baan in december in Istanbul zouden ze voor het eerst tijdens een groot toernooi kunnen worden afgewerkt.