AMSTERDAM - Michael Ballack heeft per direct een punt gezet achter zijn voetbalcarrière.

Dat heeft de 36-jarige Duitser via zijn zaakwaarnemer laten weten aan persbureau DPA.

Ballack zat zonder club nadat zijn contract bij Bayer Leverkusen afgelopen zomer niet was verlengd.

De afgelopen twee jaar kwam de voormalige aanvoerder van de Duitse nationale ploeg, die in totaal 98 interlands speelde, door blessures al niet veel meer aan spelen toe.

Schitterende tijd

''Ik kan terugzien op een lange, schitterende tijd in het profvoetbal. Als kind had ik daar niet van durven dromen'', zei Ballack.

''Het was een privilege met eersteklas trainers en fantastische medespelers samen te werken. Natuurlijk ga ik het missen, niet langer voor 80.000 fans te spelen of een doelpunt te maken.''

Na afloop van zijn verbintenis met Leverkusen werd Ballack nog in verband gebracht met een club in Australië. Dat liep op niets uit.

''De afgelopen maanden zonder actief voetbal hebben me duidelijk gemaakt dat de tijd rijp is ermee op te houden. Ik verheug me op een nieuw hoofdstuk in mijn leven.''

Prijzen

Ondanks vier Duitse landstitels greep Ballack enkele keren net naast een grote prijs. Met zowel Bayer Leverkusen (2002) als Chelsea (2008) was hij verliezend finalist in de Champions League.

Met de nationale ploeg kon de middenvelder op het WK van 2002 de wereldtitel niet naar Duitsland meenemen.

Voor de finale tegen Brazilië was hij destijds overigens geschorst. In 2008 moest hij in de EK-finale tegen Spanje opnieuw het onderspit delven.