ZEIST - De aanklager betaald voetbal heeft een vooronderzoek ingesteld naar de gebeurtenissen tijdens de bekerwedstrijd vorige week tussen FC Utrecht en Ajax.

Tijdens dat duel in De Galgenwaard werden allerlei voorwerpen en vuurwerk richting het speelveld gegooid en maakten de fans van FC Utrecht zich schuldig aan (discriminerende) spreekkoren.

Bovendien betrad een supporter van FC Utrecht de grasmat tijdens de onderbreking van een kwartier die scheidsrechter Bas Nijhuis had gehouden.

Op basis van de ontvangen rapporten heeft de aanklager maandag schriftelijke vragen gesteld aan FC Utrecht. De eredivisieclub, die overigens in eigen stadion met 3-0 verloor van Ajax, heeft tot 11 oktober de tijd om hierop te reageren.

Geen supporters

FC Utrecht neemt zondag geen supporters mee naar Amsterdam voor de beladen competitiewedstrijd tegen Ajax. Dat maakte de eredivisieclub maandag bekend.

Aanleiding voor deze maatregel is de uit de hand gelopen bekerwedstrijd van vorige week.

''We willen dat de wedstrijd in Amsterdam zonder onnodige druk en spanning gespeeld kan worden'', zei algemeen directeur Wilco van Schaik.

''Met afgelopen woensdag in het achterhoofd, lijkt het ons verstandiger om geen risico te nemen en het voetbal de boventoon te laten voeren.''

Structurele oplossing

FC Utrecht wil samen met alle betrokken partijen tot een structurele oplossing voor de toekomst komen.

De officiële supportersvereniging van FC Utrecht laat weten begrip te hebben voor het besluit van de clubleiding. De fans kunnen de competitiewedstrijd zondagmiddag live op televisie kijken in het supportershome.