CHICAGO - Europa heeft de Ryder Cup veroverd. De formatie van captain Jose-Maria Olazabal draaide in de singles op de slotdag op weergaloze wijze de stand om tegen de Verenigde Staten.

Eerder op de dag stond Amerika nog met 10-6 voor, maar Europa ging met de zege aan de haal door met 14,5-13,5 te winnen.

Omdat Europa de Ryder Cup twee jaar geleden won, was een gelijkspel voldoende om de beker nog twee jaar in bezit te houden.

Tienduizenden supporters en miljoenen televisiekijkers waren getuige van het 'Mirakel van Medinah'. Luke Donald, Paul Lawrie, Rory McIlroy en Ian Poulter brachten het team van captain José Maria Olazabal helemaal terug in de strijd door de stand naar 10-10 te tillen.

Daarna gingen de punten over en weer naar Amerika en Europa, zodat met nog twee partijen aan de gang de stand 13-13 was.

Onbeschrijflijk

Het duel tussen de Duitser Martin Kaymer en Steve Stricker kreeg daardoor een cruciale lading. Tot de achttiende hole bleef het spannend. De putt over een kleine twee meter die Kaymer daar maakte, was beslissend voor het punt. “Onbeschrijflijk”, stamelde Kaymer. “Ik was zo zenuwachtig op de laatst twee, drie holes. Maar dat gevoel was heerlijk."

Voor Europa was dat veertiende punt voldoende. Amerika kon nog langszij komen, maar bij een gelijke stand mag de titelverdediger de begeerde trofee behouden.

Tiger Woods had daarom alleen de kans om de Amerikaanse eer te redden in zijn partij tegen de Italiaan Francesco Molinari, maar hij kon zijn fletse optreden tijdens deze editie van de Ryder Cup niet opfleuren. Hij miste een vrij makkelijke putt op de laatste hole en moest daardoor het punt delen. Eindstand 13,5-14,5.

De volgende Ryder Cup is over twee jaar op de beroemde banen van het Schotse Gleneagles.

Bekijk de samenvatting van de slotdag