ALKMAAR - Gianni Romme ziet zijn leven als allrounder weer zonnig in. De stayer uit de dit seizoen zwaar tegenvallende ploeg Spaar Select, schaatste op een halfoverdekte buitenbaan van Alkmaar zijn tweede nationale allroundtitel bij elkaar.

De overmacht was zo groot, dat Romme zichzelf ook weer kansen toedicht op de wereldtitel allround. In Alkmaar dwong hij een startbewijs af voor het toetje van het seizoen, over twee weken in Heerenveen.

Romme keek het hele weekeinde ontspannen rond. Deelde honderden handtekeningen aan fans uit, nam voor iedereen de tijd, grijnsde breed en hardop. Kortom, hij zat weer lekker in zijn vel. "De stress is er na de Olympische Winterspelen

Voor zijn doen een sterke 500 meter, winst op zijn afstanden de vijf en tien kilometer en verrassend tweede op de 1500 meter. Zijn machtsvertoon was zo groot, dat de door hem als grootste favoriet ingeschaalde Rintje Ritsma zaterdag gedesillusioneerd de schaatsbaan verliet.

Zondag keerde hij niet meer terug voor de tweede dag. Voor het eerst in tien jaar ontbreekt de Fries op de wereldkampioenschappen. En dat kwam hard aan. "Hij was er nog niet klaar voor", zei trainer Jac Orie over zijn falende pupil.

Oertijd

Romme kreeg in Alkmaar weer plezier in het schaatsen. "Ik kwam donderdag op het ijs, voelde de wind in mijn gezicht en dacht: hé, dit is leuk. Terug naar de oertijd. Een aangename afwisseling van die snelle banen onder een dak. Ik ben niet voor niets een kind van De Uithof in Den Haag. Ik ben opgegroeid op dit soort banen. Lekker vier afstandjes rijden en maar kijken waar ik op zou uitkomen. Nou, op een titel dus."

Ritsma

In Alkmaar stond meer op het spel dan een nationale titel. De schaatsbond moest nog één ticket voor de wereldkampioenschappen allround uitdelen. Romme nam het zes dagen na afloop van de Olympische Winterspelen op tegen Ids Postma, Rintje Ritsma en outsider Martin Hersman. Postma en met name Ritsma gelden als ervaren allrounders. Beiden wilden ook graag in de eigen provincie afscheid nemen van het schaatsjaar.

Ritsma faalde hopeloos, beriep zich op een slechte voorbereiding als gevolg van de halsstarrige houding van sportkoepel NOCNSF. Die hield hem langer dan gewenst in Salt Lake City. Ritsma was ook absoluut niet wakker op het ijs van Alkmaar en verliet het Nederlands kampioenschap na een dramatische vijf kilometer. Op die afstand verspeelde Postma zijn geweldige marge die hij op de 500 meter had opgebouwd. De Fries zette met 36,70 een heel scherpe tijd neer.

Romme keek direct tegen een gat van vijftien seconden aan. De stayer werkte het verschil met een sterke vijf kilometer volledig weg. "Ids heeft wel vaker vlijmscherpe sprints neergelegd. Met mijn tijd van 38,24 wist ik dat ik een goede basis voor het toernooi had gelegd."

Romme bleef op de tweede afstand als enige onder de zeven minuten. Bij Postma en Ritsma was duidelijk te zien dat ze de afgelopen maanden nauwelijks duurwerk hadden verricht. "Zij hebben zich gericht op de 1500 meter. Dat heeft voor mij goed uitgepakt", zei de ijzersterke winnaar.

Uytdehaage

Als beloning kan de onttroonde olympisch kampioen nu naar het WK. In de huidige vorm moet Romme kunnen meedraaien om de titel. Belangrijkste tegenstander: Jochem Uytdehaage. De Europees kampioen allround liet Alkmaar links liggen. Met Carl Verheijen had hij zich al geplaatst voor het WK.

"Ik ben benieuwd hoe we er straks ten opzichte van elkaar voorstaan. Jochem is een zelfde soort schaatser als ik. Goed op de lange afstanden en redelijk op de sprint. Zijn korte werk is misschien iets beter dan dat van mij. Maar de kloof is zeker niet onoverbrugbaar. Volgend jaar, als het allrounden weer het belangrijkste is, moet ik met hem kunnen duelleren op de grote titeltoernooien."