HOOFDDORP - De Giro d’Italia kent in 2013 zeven aankomsten bergop. Er zijn twee individuele tijdritten en één ploegentijdrit. 

Dat blijkt uit het schema dat de organisatie zondag in Milaan bekendmaakte.

De op voorhand zwaarste etappes zijn rit zestien en negentien. Etappe zestien kent een aankomst op de Col du Galibier, tevens het enige buitenlandse uitstapje in 2013. De negentiende rit voert het peloton langs de Stelvio en Gavia om te eindigen op Val Martello.

De sprinters komen er bekaaid vanaf. De ritten naar Marina di Ascea, Matera, Pescara, Florence, Cherasco, Ivrea en Vicenza kennen een vlak parcours met een lastig slot.

De Giro begint op zaterdag 4 mei in Napels met een rit in lijn. De finish is 22 dagen later in Brescia.

Klimtijdrit

De tijdritten zijn gevarieerd. Op de tweede dag is er al een ploegentijdrit van 17,4 kilometer. Een week later volgt een individuele chronorace van 55,5 kilometer en in de slotweek wordt het klassement vermoedelijk overhoop gegooid tijdens een klimtijdrit van 19,4 kilometer.

De organisatie dokterde tevens een fraaie finale uit: op de een na laatste dag ligt de aankomst op Tre Crime di Lavaredo na een aantal zware cols.

Vorig jaar werd de Ronde van Italië gewonnen door Ryder Hesjedal. De Canadees bleef Joaquim Rodriguez en Thomas De Gendt voor.