ALKMAAR - AZ heeft voor de tweede keer op rij puntenverlies geleden in de eredivisie. Een week na de nederlaag in Breda tegen NAC (2-1), kwam de ploeg van coach Gertjan Verbeek thuis niet verder dan een 3-3 gelijkspel tegen RKC Waalwijk.

AZ begon goed aan het duel en kwam na vijf minuten spelen op voorsprong. Adam Maher stelde met een fraaie zaalvoetbalbeweging Viktor Elm in staat de 1-0 binnen te koppen.

Maher speelde in een meer aanvallende rol na omzettingen van Verbeek, die de Noor Marcus Henriksen als controleur liet optreden en Erik Falkenburg op de bank hield. 

Waar AZ aanvallend gezien RKC bij vlagen van de mat speelde, liet het verdigend flinke steken vallen. Teddy Chevalier troefde in de zestiende minuut Dirk Marcellis af. De Fransman zeurt en provoceert in het veld, maar zijn lef om direct uit te halen viel te prijzen.

Jozy Altidore

Nog fraaier was de 2-1 van Jozy Altidore, acht minuten later. De Amerikaan leidde zijn achtste seizoenstreffer zelf in met een weergaloze solo, gevolgd door een geplaatst schot.

Lang hield de Alkmaarse hoop niet stand. Weer drie minuten later was het weer gelijk. Rodney Sneijder nam een vrije trap die in de muur leek te belanden. De bal plofte voor RKC fortuinlijk voor de voeten van Frank van Mosselveld; 2-2.

Pal na rust namen de bezoekers voor de eerste keer de leiding. De andere centrale verdediger, Henrico Drost, kopte raak na een hoekschop van Sneijder. Die moest even later geblesseerd het veld verlaten, gevolgd door AZ-aanvoerder Maarten Martens, oud-speler van RKC.

Adam Maher

In de 86e minuut werd het duel toch afgesloten met een verdiend gelijkspel, Altidore legde de bal panklaar voor Maher (3-3). Scheidsrechter Kevin Blom stuurde in blessuretijd RKC-trainer Erwin Koeman naar de tribune wegens aanmerkingen op de leiding.