AMSTERDAM - Ajax houdt FC Twente voorlopig in het vizier in de eredivisie. De kampioen versloeg zaterdagavond voor eigen publiek de lijstaanvoerder uit Enschede met 1-0.

Uitgerekend Christian Eriksen bracht het verschil tussen beide clubs op de ranglijst terug tot drie punten. 

De Deen, twintig jaar oud pas, kreeg de afgelopen weken veel kritiek omdat hij zijn ploeg te weinig op sleeptouw zou nemen. Eriksen moest juist in de belangrijke duels vaker beslissend zijn, vond ook Frank de Boer.

De oefenmeester van Ajax kreeg tegen FC Twente zijn zin. Eriksen haalde na 67 minuten verwoestend uit en besliste de saaie topper.

Consolideren

Want Ajax kon lang weinig en de bezoekers uit Enschede wilden niet. FC Twente straalde vanaf het eerste fluitsignaal uit dat het de voorsprong op de ranglijst vooral wilde consolideren. De koploper uit Enschede verzamelde zich gegroepeerd op eigen helft en liet het initiatief aan de thuisclub.

Ajax deed weinig met het vele balbezit. De formatie uit de hoofdstad kreeg voor rust eigenlijk maar één goede doelkans. Eriksen vond na 42 minuten de vrijstaande Niklas Moisander, die gehaast naast schoot.

FC Twente bleef eenvoudig overeind, maar verzuimde de thuisclub wel met een snelle counter in verlegenheid te brengen. Nacer Chadli probeerde het na 33 minuten met een krachteloze kopbal.

De linksbuiten liep er verder net als zijn collega Dusan Tadic op de rechterflank een beetje verloren bij. Nog niet eerder in het seizoen werden beide rasvoetballers zo weinig in het spel betrokken.

Handrem

De tweede helft leverde aanvankelijk hetzelfde spelbeeld op. Ajax viel aan met de handrem er op en bleef daardoor ongevaarlijk. FC Twente gokte op een momentje en werd na ruim een uur bijna voor die tactiek beloond.

Chadli kopte na een uitstekende hoekschop van Tadic naar de grond. Doelman Vermeer bewees echter dat hij in de buurt van de doellijn tot zijn beste reflexen komt. Uitgerekend in de eerstvolgende aanval sloeg Ajax in de persoon van Eriksen toe (1-0).

FC Twente kwam die klap niet meer te boven.