HEERENVEEN - Heerenveen heeft zaterdag de eerste competitiezege geboekt onder trainer Marco van Basten. 

De Friezen hadden geen probleem met NAC Breda dat meteen werd gepasseerd op de ranglijst.

De 2-0 betekende de eerste competitiezege op eigen veld sinds 24 maart. De voortekenen waren al gunstig geweest, want van de laatste acht duels tussen beide teams had Heerenveen er zeven gewonnen.

Doelpunten van Alfred Finnbogason en Daniël de Ridder hadden de thuisploeg bij de rust al een comfortabele voorsprong bezorgd.

Van Basten moest op het laatste moment schuiven omdat verdediger Arnold Kruiswijk zich 's middags afmeldde wegens aanstaand vaderschap.

Het 5-3-2-systeem waarmee hij vorige week bijna een punt veroverde bij FC Twente werd verruild voor een opstelling met een extra aanvaller, De Ridder.

Bij NAC had Anthony Lurling, die vorige week nog in de clinch lag met zijn trainer John Karelse, na twee sterke invalbeurten weer een basisplaats. Dat ging ten koste van Anouar Hadouir.

Realiteit

De honderdjarige Bredanaars hadden vorige week hun feestje gevierd met winst op AZ, maar keerden zaterdag weer terug in de realiteit.

Al na negen minuten rondde spits Finnbogason een combinatie met uitblinker Filip Djuricic knap af.

De Ridder, die kort ervoor van afstand net over schoot, verdubbelde de voorsprong in de veertigste minuut op aangeven van Sven Kums.

Spelbeeld

Karelse bracht Hadouir voor middenvelder Thilo Leugers, maar het spelbeeld veranderde amper.

NAC was via Alex Schalk twintig minuten voor tijd dicht bij een doelpunt, maar de verder amper geteste doelman Kristoffer Nordfeldt reageerde alert.

Even later beklaagde NAC zich bij arbiter Van Sichem over een niet gegeven strafschop. Verdediger Ramon Zomer had al dan niet opzettelijk hands gemaakt.

Van Basten zag tot zijn opluchting de voorsprong niet meer in gevaar komen, waarna er in het Abe Lenstra Stadion eindelijk weer gefeest kon worden.