ZWOLLE - Schaatser Erben Wennemars is maandagavond in zijnwoonplaats Zwolle gehuldigd. Wennemars werd afgelopen weekendwereldkampioen op de 1000 meter en won in januari de wereldtitelsprint. De schaatser kreeg onder meer een gouden met diamantenbelegde speld en een schilderij van de in Zwolle geboren HermanBrood.

Wennemars zelf zei van tevoren de feestelijkheden te vrezen."De huldiging was na mijn wereldtitel sprint anderhalve maandgeleden al gepland. Dat is inmiddels zo lang geleden. Ik wist datik afgelopen weekeinde moest winnen, anders was hier behalve mijnfamilie niemand geweest."

Op het Grote Kerkplein in Zwolle hadden zich enkele honderdenbelangstellenden verzameld om de huldiging bij te wonen. Zijnvoormalige trainer H. de Boer van IJsclub Stokvisdennen in Dalfsen,waar Wennemars negentien jaar geleden begon, herinnerde zich zijnpupil als "iemand die het ijs opvrat. Als deze club ooit een grootwinnaar zou leveren, moest hij het wel zijn."

Sportwethouder J. Hagedoorn beloofde Wennemars dat er op hetGrote Kerkplein een ijsbaan wordt aangelegd als hij over twee jaartijdens de Olympische Winterspelen in Turijn grootse dadenverricht.