"Laten we maar met de deur in huis vallen: als christen speel je wekelijks een uitwedstrijd. Als we even een bekend christelijk citaat aanhalen: 'Je staat wel in de wereld, maar bent niet van de wereld', dan is het eigenlijk direct duidelijk." 

Door Hendrik Meijnders

"Jij speelt voor FC Jezus en die kent een heftig competitieprogramma, gevuld met uitwedstrijd op uitwedstrijd. Oh ja, bij de meeste uitwedstrijden - althans als je in de Nederlandse competitie uitkomt - word je keurig en soms zelfs hartelijk onthaald. Maar… je speelt toch al snel een fikse pot ‘Bewijs dan eens dat Hij bestaat’ of een helft vol met lange ballen: ‘Waarom is er dan oorlog als God bestaat? Lekkere God is dat!’”

Domineeszoon en voetballiefhebber Johannes van de Bank combineert in Koning voetbal, zelden zo’n toepasselijke uitgever (Ark Media) gezien trouwens, zijn twee liefdes. Die hemelse en die aardse. Waarom?

“Omdat ik het ongelofelijk tof vind om die combi te maken. En omdat ik ook enorm veel natuurlijke combinaties signaleer. Omdat ik raakvlakken zie, inspiratie uit de ene passie die in de andere tot uiting kan komen. Ook omdat ik soms zelf hardop moet lachen om de verhalen die in me opkomen en -kwamen tijdens het nadenken over de weinig voor de hand liggende combi tussen voetbal en geloof.”

Ongeschonden kousen

De opheldering wil niet vlotten. Dan volgt een onbegrijpelijke vergelijking tussen Karim El Ahmadi, een speler die volgens de auteur blij is als zijn club niet met een wit broekje of witte kousen speelt omdat hij de meeste wedstrijden uitspeelt zonder vies te worden, en het gelovige leven.

“Want daarin kom je sowieso niet zo snel met opgetrokken en ongeschonden kousen, broekje en shirt van het veld.”

Of over Ronald Koeman, die in zijn dagen als speler één specialiteit had: de vrije trap. “Maar denk nu niet dat die pegel er altijd al zo in zat. Dat hij ermee geboren was. Tsja, tuurlijk werd de blonde Koeman geboren met een bepaalde mate van talent..."

"Diezelfde Ronald echter stond vervolgens jaar in jaar uit na de reguliere trainingen uur na uur te oefenen om van die pegel een machtig wapen te maken. Hij verbeterde zijn al aanwezige talent. Dat is wat we nogal eens dreigen te vergeten in de christelijke context, in mijn optiek. Dat oefening kunst baart, ook als je een basisdosis ‘God Given Talent’ in je DNA meedraagt.”

Pro-homo

Dwingend of belerend wordt het nooit, de schrijver deelt zijn persoonlijke leven nu en dan (“Bij voetbal voelde ik me vrij”) en brengt humor in als hij opteert voor de ideale christelijke 1-1-1-5-1-1-opstelling: met het kruis naar voren!

Zijn pro-homo-instelling pleit voor hem (“Zowel op het voetbalveld als in de kerk zou het eerst en vooral over naastenliefde moeten gaan”), net als zijn openlijke overtuiging van hoe in het leven te staan.

Dit alles draagt echter te weinig bij aan een voldoende resultaat. Daarvoor ontbreekt het cement tussen stenen, de lijn in het verhaal en te vaak de boodschap van het geschrevene.

Cijfer: 4,5

Koning voetbal
Uitgever: Ark media
ISBN-nummer: 9789033800023
Auteur: Johannes van de Bank
Pagina’s: 96
Prijs: 9,95 euro