HOOFDDORP - De Engelse voetbalbond heeft Chelsea-verdediger John Terry voor vier wedstrijden geschorst.

Dat is de uitkomst van het verhoor dat de voormalig Engels international deze week onderging.

Terry moet ook een boete van bijna 280.000 euro betalen voor zijn vermeende racistische uitlatingen jegens Anton Ferdinand van Queens Park Rangers.

De 31-jarige Terry stopte deze week met interlandvoetbal omdat hij vond dat de zaak een vervolg van zijn carrière bij het Engelse elftal in de weg stond.

De aanvoerder van Chelsea heeft veertien dagen om in beroep te gaan tegen het besluit. Tot die tijd mag Terry gewoon spelen waardoor hij zaterdag in de Londense derby tegen Arsenal van de partij is.

Het incident vond plaats op 23 oktober vorig jaar tijdens het duel tussen Chelsea en QPR. Terry, die eerder door de rechtbank werd vrijgesproken wegens onvoldoende bewijs, beweert onschuldig te zijn.

Capello

De Engelse voetbalbond besloot begin februari de aanvoerdersband van Terry af te nemen omwille van de commotie die de kwestie had veroorzaakt. Toenmalig bondscoach Fabio Capello was het daar niet mee eens en stapte op.

Zijn opvolger Roy Hodgson besloot vervolgens Terry gewoon mee te nemen naar het EK en Manchester United-verdediger Rio Ferdinand, de broer van Anton, thuis te laten. Ook na dat toernooi werd hij opgeroepen.

Terry besloot echter te stoppen met interlands omdat zijn positie in de nationale ploeg 'onhoudbaar' was geworden. Hodgson baalde van dat besluit. De keuzeheer dacht Terry nog nodig te hebben voor de kwalificatiecampagne richting het WK 2014.

De Britse pers maalde niet om het vertrek van Terry. De tabloids vonden dat zijn tijd geweest was en stelden dat hij had gezorgd voor 'verdeeldheid' binnen het voetbal.