Afgelopen zondag lag ik met griep op de bank. Ik had het slechter kunnen treffen.

Door Diana Kuip

Want ik kon - vanonder mijn dekentje - kiezen uit de Formule 1 nachtrace in Singapore, het WK wielrennen, eredivisievoetbal of een live verslag van de Dam tot Damloop waarin mensen die ik kende meeliepen. Wat een luxe.

Ik koos voor het kinderprogramma Zappsport.

Dat vind ik zo’n topprogramma. Ik kan het iedere sportliefhebber aanraden. Informatief, onderhoudend en ook wel onthullend.

Ard van Peppen

Zo zien we RKC-vedette Ard van Peppen die een twaalfjarig jongetje de kunst van het ‘voor je man komen’ leert. Het jongetje is nogal klein van stuk en bovendien te lief, en heeft in een brief naar Zappsport geschreven dat hij in kopduels kansloos is.

Van Peppen weet raad. Hij adviseert het jongetje zich kwaad te maken door aan iets irritants te denken; in dit geval aan zijn zeurende moeder die "ruim je kamer op" en "doe de afwas" roept. En warempel, het jongentje wurmt zich met een verbeten gezicht voor zijn - kop grotere - tegenstander en geeft een perfecte kopbal.

Daarna volgt een wedstrijdverslag van Kids United, een voetbalteam voor kinderen met een handicap. Fragment uit de kleedkamer van de ‘gewone’ jongetjes’ die in één zin de essentie van sportiviteit leren:  "Mochten jullie per ongeluk een kindje van Kids United omver rennen, help die dan ook weer overeind."

Gezoend

Vervolgens een item met de beeldschone Manon Flier (die benen!) die een jong en zeer getalenteerd volleybalmeisje verrast en haar helpt de opslag te perfectioneren. Iets met de bal draaien.

En dan het mooiste: splinternieuwe Oranjetelg Jordy Clasie die kindervragen beantwoordt. Zo leer ik in een paar minuten dat Clasie als kind ‘stout en lief’ was, dat zijn lievelingsdier een hond is, dat hij dacht te dromen toen hij werd opgeroepen voor Oranje, dat hem opgevallen is dat het trainingsniveau van Oranje aanzienlijk hoger ligt dan bij Feyenoord, dat hij zich niet herinnert met wie hij voor het eerst heeft gezoend, maar wel dat hij dertien was, dat hij het een eer vindt om met Arjen Robben te spelen, én dat hij een keer een stinkbom in de klas heeft gegooid.

Hoppa. Ik weet niet hoe het met u zit, maar ik vind dat allemaal leuk om te weten.

Frank de Boer

Vanwege de originele vragen kijk ik ook altijd naar de persconferenties van de kidsclubs - bijna alle eredivisieclubs hebben er één.

Een bloemlezing:

*Aan Maarten Stekelenburg: "Op de Nintendo Wii maak je nog wel eens een doelpunt, wil je dat in het echt ook?"
 
Ik zou het wel willen maar denk niet dat dat gaat gebeuren.”

*Aan Jan Vertonghen: "Ken je ook een Belgenmop?"

Inmiddels meerdere.”

*Aan Theo Jansen: "Waar is je gouden schoen nu?"

Eh… weet ik niet, ergens in huis.”

*Aan Bert van Marwijk: "Zou je soms wel eens mee willen voetballen?"

Jawel. Maar lijkt me niet verstandig.”

Maar met stip de beste kindervraag hoorde ik een paar weken geleden, tijdens een persmiddag waar Frank de Boer in zijn eentje voor een zaal koters zat.

Na "Wie was er vroeger beter; jij of je broer?", "Vind je echt dat homo’s niet kunnen voetballen?", en "Hoeveel verdien je als trainer?" kwam de vraag die nog nooit een interviewer durfde te stellen.

“Plas je wel eens onder de douche?”

Frank de Boer verslikte zich bijna in zijn glas water, maar kwam vervolgens met een nog geweldiger antwoord.

Ja. Net nog gedaan.