UTRECHT - Ajax heeft woensdag met opvallend veel gemak de derde ronde van het nationale bekertoernooi bereikt. De landskampioen besloot het beladen bezoekje aan FC Utrecht met een eenvoudige zege (0-3).

De thuisclub beleefde niet alleen een inktzwarte avond vanwege de nederlaag. Scheidsrechter Bas Nijhuis onderbrak het bekerduel na rust een kwartier omdat fans van FC Utrecht met vuurwerk gooiden en discriminerende liederen zongen.

De boosdoeners konden de dreigende nederlaag geen plekje geven en bewezen hun club een slechte dienst. 

De bezoekers uit de hoofdstad sloegen snel toe. Tobias Sana maakte na elf minuten de 1-0 en stelde Ryan Babel vervolgens in staat de voorsprong te verdubbelen.

Ajax acteerde beduidend scherper dan drie dagen eerder tijdens het ondermaatse optreden bij ADO Den Haag (1-1). De formatie domineerde vanaf de eerste minuut en liet de thuisclub niet het favoriete opportunistische aanvalsspelletje voetballen.

Robuust

Trainer Jan Wouters van de thuisclub greep in nadat hij Siem de Jong in de 28e minuut op de lat had zien koppen. Hij wisselde de gekwetste middenvelder Anouar Kali voor de robuuste centrumspits Leon de Kogel.

Edouard Duplan profiteerde na 33 minuten bijna van een foutje van doelman Jasper Cillessen, die van trainer Frank de Boer net als vorig seizoen in het bekertoernooi mag spelen. Cedric van der Gun kwam even later een metertje tekort om op aangeven van Duplan te scoren.

FC Utrecht besefte dat één doelpunt de wedstrijd een ander gezicht kon geven. De tweede helft was echter nog geen zeven minuten oud of Christian Eriksen liet zijn ploeg opnieuw juichen (0-3), waardoor het duel na de onderbreking van een kwartier nooit meer een wedstrijd kon worden.