HOOFDDORP - In de tweede ronde van het toernooi om de KNVB-beker hebben liefst vier profclubs zich door amateurploegen laten verrassen. De eerstedivisionisten FC Oss, Excelsior, Fortuna Sittard en Almere City FC gingen ten onder.

Scheveningen plaatste zich dinsdag vroeg op de avond als eerste amateurclub voor de derde ronde. De middenmoter uit de Topklasse (zaterdag) versloeg op eigen veld FC Oss in de verlenging.

Het winnende doelpunt kwam op naam van Samir El Moussaoui, die twee minuten voor het einde doel trof. Na negentig minuten was de stand 1-1.

Fortuna Sittard verloor eveneens van een Topklasser. In Hoorn won Hollandia met 1-0 door een treffer van Kalvin Robert in de 74e minuut.

Almere City

In Heemskerk bleek Almere City niet opgewassen tegen ADO '20: het werd liefst 4-1 voor de amateurs. Het Almere van trainer Dick de Boer ging al rusten met een 2-0 achterstand.

Omdat ADO '20 direct na rust met tien man verder moest na een rode kaart en Stefano Lilipaly een strafschop binnenschoot, gloorde er toch weer hoop voor Almere.

De hekkensluiter van de eerste divisie kwam er echter niet meer aan te pas tegen de numerieke minderheid van de Topklasser, die de voorsprong dus zelfs nog uitbouwde.

Record Excelsior

Excelsior toonde maar weer eens aan dat het bekertoernooi niet aan hen besteed is. De Rotterdamse club, vorig jaar nog actief in de eredivisie, werd voor het derde seizoen op rij door een amateurclub uitgeschakeld.

De ploeg van trainer Leon Vlemmings verloor na strafschoppen van ONS Sneek, dat in de hoofdklasse speelt. Na negentig minuten en de verlenging was de stand 1-1. De amateurs waren daarna beter vanaf elf meter: 5-4.

Excelsior vestigde in Sneek een negatief record. Nooit eerder werd een Nederlandse profclub drie keer op rij door een amateurclub uitgeschakeld in het bekertoernooi.

Hans Kraay jr

Voor Hans Kraay jr, de technische baas bij topklasser JVC Cuijk, zit het toernooi er ook al weer op. De ex-prof zag zijn nieuwe ploeg op eigen veld in de verlenging onderuit gaan tegen FC Eindhoven: 2-4. Na de normale speeltijd was de stand 2-2. Soufiane Dadda en Rob van Boekel kwamen voor de eerstedivisieclub in de verlenging tot scoren.

FC Den Bosch had bij AFC in Amsterdam ook een verlenging nodig om de volgende ronde te halen. De Brabantse eerstedivisieclub schakelde de topklasser (zondag) uit dankzij een late treffer in de tweede verlenging van Jelle de Bock: 0-1.

AFC speelde vanaf de 87e minuut met tien man door een rode kaart voor middenvelder Jasper de Haer, die binnen één minuut twee keer geel kreeg.

Sparta

Sparta plaatste zich op karakter voor de derde ronde (3-2). De Rotterdamse ploeg kwam in de thuiswedstrijd tegen AGOVV in de eerste helft op een achterstand van 0-2. Dankzij treffers van Quenten Martinus, Ilias Bel Hassani en Donovan Deekman (extra tijd) kwam het toch nog goed met de Spartanen.

RKC Waalwijk won met ruime cijfers bij FC Lisse (0-5). Teddy Chevalier bracht twee treffers op zijn naam. Sparta Nijkerk was op eigen veld meer dan lastig voor De Graafschap: 2-3. Harrie Gommans scoorde twee keer voor de eerstedivisieclub.

Lees alles over het toernooi om de KNVB-beker op NUsport