AMSTERDAM - Erik Breukink heeft zijn gedwongen vertrek als technisch directeur van Rabobank niet zien aankomen.

"Ik heb niet doorgehad dat men bezig was mij te vervangen. Dat gaat langs je heen", vertelt de oud-renner ruim twee weken nadat hij het slechte nieuws te horen kreeg in Wielerland Magazine.

Breukink moet plaatsmaken omdat de bankiersploeg op de schop gaat. De sporttechnische leiding is vanaf volgend seizoen in handen van Nico Verhoeven.

Breukink vermoedt dat vooral de mislukte Tour de France hem de kop heeft gekost. "Dat is de wedstrijd waar iedereen naar kijkt. Als het dan voor het tweede jaar in het water valt, dan weet je dat je op een kwetsbare plek zit."

Expertise

De nieuwe structuur zal volgens Breukink niet tot een aardverschuiving binnen Rabobank leiden. "We waren al bezig om wetenschap te integreren, om renners te begeleiden. Het is geen totaal nieuwe lijn."

"Maar ik ben niet boos dat ik ben weggestuurd. Zo gaat dat in de wereld." De 48-jarige Breukink sluit zeker niet uit dat hij in de wielersport actief blijft. "Daar ligt toch mijn expertise."

Net als Breukink moet ook Adri van Houwelingen vertrekken. Ploegleider Erik Dekker mag blijven, al vreesde ook hij even voor zijn baan. "Natuurlijk, ik wist niets van de plannen met Breukink en Van Houwelingen. Dus ik zat ook even in onzekerheid."

Dekker vindt het jammer voor zijn collega's. "Alleen heb ik ook respect voor het besluit van de directie. We moeten voorwaarts en dan zijn dit de dingen die gebeuren."

Uitgewerkt

Dekker deelt de mening van Breukink dat er geen rigoureuze veranderingen op stapel staan. "Het nieuwe plan komt er kort gezegd op neer dat we renners nog individueler gaan begeleiden. Daar waren we al mee bezig, alleen nu wordt het verder uitgewerkt."

Bondscoach Leo van Vliet toonde zich juist een groot criticaster van de wijzigingen bij de grootste ploeg van Nederland. "Er komen straks bij Rabobank weer allemaal coaches en trainers bij."

"Ze kunnen beter één harde hand erbij halen, dan kunnen er een heleboel mensen weg.", vertelde hij na het WK aan de NOS. Volgens hem worden de renners van de grootste ploeg van Nederland veel te veel 'gepamperd'.