HOOFDDORP - De Mont Ventoux keert volgend jaar terug in de Tour de France. Bovendien zal de Alpenreus l'Alpe d'Huez twee keer in één etappe moeten worden bedwongen.

De officiële presentatie van het routeschema van de honderdste Tour de France vindt pas plaats over een maand, op 24 oktober in Parijs. Toch denkt de regionale Franse krant Le Dauphiné Libéré al flink wat details van de jubileumeditie te weten.

Zo bericht het medium maandag dat het zwaartepunt van de ronde zal liggen in de Alpen en dat de Mont Ventoux na drie jaar afwezigheid zal terugkeren. De 'kale berg' zou aan het begin van de derde week moeten worden beklommen.

De beroemde col in de Provence zat in 2009 voor het laatst in de Tour. Toen won Raborenner Juan Manuel Gárate er de twintigste etappe, door na een vlucht de latere eindwinnaar Alberto Contador net voor te blijven.

Er won nog nooit een Nederlander in de acht keer dat de Mont Ventoux de finishplaats was in de Ronde van Frankrijk.

Alpe d'Huez

Bovenop l'Alpe d'Huez was wel acht een keer een landgenoot de beste. De beroemde berg in de Alpen zal volgens Le Dauphiné Libéré twee keer in één etappe worden beklommen in de Tour van 2013.

Volgens de krant zal deze rit op donderdag 18 juli worden verreden. Twee dagen later, één dag voor de aankomst in Parijs, zou er een klimtijdrit naar Semnoz op het programma staan.

Corsica

Het is al wel bekend dat de honderdste Tour zal starten op het eiland Corsica op zaterdag 29 juni 2013 en daar in totaal drie dagen zal blijven. Daarna vindt een ploegentijdrit in Nice plaats.

De Ronde van Frankrijk zal duren tot en met 21 juli.

De Brit Bradley Wiggins is titelverdediger.