PARISJ - De internationale wielerunie UCI weet op korte termijn waarom Lance Armstrong door het antidopingbureau USADA levenslang is geschorst en zijn zeven zeges in de Ronde van Frankrijk moet inleveren.

Travis Tygart, directeur van USADA, belooft maandag in de Franse sportkrant L'Equipe dat de UCI het omvangrijke dossier over Armstrong komende week ontvangt.

Tygart reageert op uitspraken van Pat McQuaid afgelopen zaterdag bij de WK in Valkenburg. De voorzitter van de UCI vertelde dat hij in afwachting van het dossier over Armstrong is.

''We kunnen alleen maar aannemen dat het USADA deugdelijk bewijs heeft om zo'n straf uit te spreken'', zei hij. ''Pas wanneer de UCI het dossier in handen heeft kan het zelf eventueel sancties opleggen. ''Voorlopig hebben we niets binnen.''

Publieke opinie

Volgens L’Equipe zal de informatie in de zaak-Armstrong voor het eind van dit jaar publiekelijk worden gemaakt.

“De impact op de publieke opinie zal dertig keer groter zijn dan alles wat er tot nu toe naar buiten is gekomen via boeken of onderzoeken”, aldus de krant.

Tygart onthulde ook dat Armstrong kan worden opgeroepen in de zaak van het USADA tegen Johan Bruyneel, de voormalige ploegleider van de Texaan.

“Bruyneel heeft alles te verliezen”, meldt Tygart. “We zullen hem voor het eind van dit jaar horen. Die zitting is openbaar. Armstrong kan ook worden opgeroepen om te getuigen onder ede.”

Bedreigingen

Tygart verklaarde ook dat sinds zijn organisatie Armstrong schuldig verklaarde aan dopinggebruik hij drie keer met de dood bedreigd is.

De veiligheidsmaatregelen binnen het hoofdkantoor van de Usada in Colorado Springs zijn sindsdien verscherpt.