DEN HAAG - Na afloop van ADO Den Haag-Ajax (1-1) beklaagde Ajacied na Ajacied zich over de getoonde instelling. Vooral Toby Alderweireld was zondag kritisch. "Iedereen moet zelf zijn verantwoordelijkheid nemen."

“We verloren de bal veel te makkelijk, vooral op het middenveld. Daardoor moesten we steeds terug. Het begon al met die moeizame bal van Lasse Schöne, daarna verloren Lasse en Christian Eriksen te vaak de bal. Daardoor kwamen we niet in ons spel.”

Toch had Ajax de zege nog kunnen grijpen in Den Haag, meent Alderweireld. “Derk Boerrigter had veel dreiging, maar kreeg twee grote kansen en op dit niveau moet dat een goal zijn. Niklas Moisander moet in ieder geval het duel aangaan bij hun goal.”

Alderweireld waarschuwt voor een moeilijk seizoen. “De laatste twee jaar konden we nog terugkomen als we voor de winterstop punten hadden gemorst, maar dat blijft niet goed gaan. We moeten laten zien dat we nu onze les hebben geleerd.”

Constante waarde

Zelf kon de verdediger terugkijken op een behoorlijke wedstrijd. “Ik wil dit seizoen een constante waarde zijn. Dat besef is er vorig seizoen bij mij gekomen en zeker nu Jan Vertonghen weg is moet de ploeg op mij kunnen bouwen.”

Dat Alderweireld de boel op scherp wil zetten door zo duidelijk man en paard te noemen, zwakt hij af. “Ik ben gewoon eerlijk. Iedereen heeft gezien dat het misging op het middenveld, hoe het doelpunt bij ons erin ging en dat we op het laatst nog hadden moeten scoren. Dit is bedoeld als opbouwende kritiek.”

Bekijk hier de cijfers & zinnen van de wedstrijd ADO - Ajax

Lees alles over de eredivisie op NUsport