VALKENBURG - Philippe Gilbert heeft zondag in Valkenburg de wereldtitel op de weg veroverd. De dertigjarige Belg demarreerde op de laatste passage van de Cauberg en hield stand in de laatste anderhalve kilometer. 

De Noor Edvald Boasson Hagen werd tweede, op vier seconden. Alejandro Valverde uit Spanje legde beslag op het brons.

Lars Boom was de beste Nederlander op de vijfde plaats, achter de Duitser John Degenkolb. De sterk rijdende Koen de Kort werd zestiende. Robert Gesink passeerde als 32e de meet.

Het is de derde seizoenszege voor Gilbert, die pas onlangs in de Ronde van Spanje zijn eerste twee overwinningen in 2012 boekte na een ijzersterk 2011.

In 2005 werd een Belg voor het laatst wereldkampioen, Tom Boonen in Madrid.

Lindeman

Om 10.45 uur klonk het startschot voor het laatste onderdeel van dit WK. De 203 renners uit 46 landen moesten eerst honderd kilometer (via onder meer Sittard, Geleen en Heerlen) rijden voordat ze arriveerden op het circuit in Valkenburg.

Het plaatselijke rondje van 16,5 kilometer, met de Bemelerberg en Cauberg, werd tien keer afgelegd.

In de beginfase van de 267 kilometer lange wedstrijd regende het demarrages; vooral Bert-Jan Lindeman toonde zich actief. De Nederlander reed even met de Fransman Jérémy Roy op kop, maar dit duo zou ontbreken in de vluchtgroep die urenlang aan de leiding reed.

Nederlanders ontbraken überhaupt vooraan; wel waren Spanje (Pablo Lastras), Italië (Dario Cataldo) en de Verenigde Staten (Timothy Duggan en Alex Howes) van voren vertegenwoordigd.

De avonturiers koersten naar een maximale voorsprong van ongeveer zes minuten. Bij het ingaan van de eerste ronde bedroeg de marge nog altijd ruim vijf minuten. Het verschil nam vervolgens verder af, vooral door het vele kopwerk van uittredend wereldkampioen Mark Cavendish.

Aanval Contador

Met nog 120 kilometer te gaan vormde zich een achtervolgende groep, met als gangmakers Juan Antonio Flecha en Rinaldo Nocentini. Het peloton viel echter geen moment meer stil; langzaam maar zeker schoven de groepen als een accordeon in elkaar.

In de ‘nieuwe kopgroep’ van 29 man die ontstond meldden zich ook De Kort, Alberto Contador, Gesink en Thomas Voeckler, die versnelden op de zesde passage van de Cauberg.

Het peloton, met de Belgen en de Australiërs, slaagde erin het verschil binnen de perken te houden. Met nog dertig kilometer voor de wielen was de samensmelting weer een feit en kon de koers in feite opnieuw beginnen.

Superieur

In de voorlaatste ronde gooide de Rus Alexandre Kolobnev de knuppel in het hoenderhok. Alle favorieten waren echter attent. Vervolgens werd er afwachtend gekoerst. De patstelling werd pas doorbroken bij de laatste passage op de Cauberg.

Gilbert bleek de beste benen te hebben en schudde iedereen van zich af. De superieure Belg, die al vroeg kon juichen, bleef Boasson Hagen en Valverde voor. Boom werd nog knap vijfde.