DEN HAAG - Ajax heeft zondagmiddag dure punten verspeeld op bezoek bij ADO Den Haag. De Amsterdammers kende veel moeite met de ploeg van Maurice Steijn en kwamen niet verder dan 1-1.

Ajax begon in vergelijking met de Champions League-wedstrijd tegen Borussia Dortmund met drie wijzingen in de basisopstelling.

Siem de Jong speelde weer in de spits, waardoor Ryan Babel verhuisde naar de linkerkant. Jody Lukoki startte op rechts en op het middenveld koos trainer Frank de Boer voor Christian Eriksen, Thulani Serero en Lasse Schöne.

Sterke start

ADO Den Haag, dat met 23 jaar en 122 dagen met het jongste elftal sinds 1988 binnen de lijnen verscheen, kwam erg sterk uit de startblokken.

Mike van Duinen had na vijf minuten een grote kans, maar hij kopte de bal van dichtbij over het doel. Vervolgens trof Jens Toornstra via Kenneth Vermeer de lat.

Beugelsdijk

In de veertiende minuut was het dan toch raak. Tom Beugelsdijk tekende voor de openingstreffer. Hij kon vrij inkoppen uit een hoekschop, omdat Niklas Moisander hem over het hoofd zag.

Serero moest al na twintig minuten het duel beëindigen. De kleine Zuid-Afrikaan heeft een verrekking in zijn lies. De medische staf van Ajax krijgt maandag meer duidelijkheid over de ernst van de blessure. Christian Poulsen verving hem op het middenveld.

Ajax kwam niet aan voetballen toe in de eerste helft. Vermeer oogde erg onzeker en de Amsterdammers leden veel balverlies. De Boer koos in de tweede helft om de falende Schöne te wisselen voor Derk Boerrigter.

Gelijkmaker Babel

Het tempo ging omhoog, maar Ajax kon nog geen kansen creëren. ADO loerde op de counter en kreeg via Rydell Poepon de kans op 2-0, maar de spits wachtte te lang met schieten.

In de 62e minuut zette Babel, die de hele wedstrijd een frisse indruk maakte, Ajax op 1-1. Hij opende zelf de aanval en kon na slecht verdedigen van Vito Wormgoor en Beugelsdijk in de verre hoek binnenschieten.

Na de gelijkmaker maakte Ajax wel het spel, maar ADO bleef erg gevaarlijk in de counter. Het ontbrak bij de Hagenaars echter aan scherpte.

Kansrijke slotfase

Er volgde een kansrijke slotfase voor beide ploegen. ADO-doelman Zwinkels groeide uit tot man van de wedstrijd.

Aan Ajax-zijde had Boerrigter de grootste kans. Vlak voor tijd had hij de 1-2 op zijn schoen, maar oog in oog met Zwinkels faalde de buitenspeler. Aan de andere kant was Tjaronn Chery dicht bij het winnende doelpunt, maar ook hij wist niet te scoren.

Ajax blijft na het derde gelijkspel van het seizoen derde op de ranglijst. ADO doet het nog keurig met een zevende plaats na zes wedstrijden.