MAASTRICHT - Ruim tweehonderd renners zijn zondag om kwart voor elf in Maastricht van start gegaan voor het hoogtepunt van de wereldkampioenschappen wielrennen: de wegrace voor de profs. 

Het peloton rijdt een lus door Limburg van 106 kilometer. Nadat de finish in Valkenburg voor het eerst gepasseerd is, volgen tien ronden van 16,1 kilometer met telkens kort voor het einde de beklimming van de Cauberg.

De finish wordt verwacht tussen 16.30 en 17.00 uur. De titelverdediger is de Brit Mark Cavendish.

De topfavorieten rijden in Spaanse en Belgische dienst. Alejandro Valverde en Philippe Gilbert worden gezien als de grootste kanshebbers voor de wereldtitel, vooral op basis van hun optreden in de Ronde van Spanje.

Beiden heben in hun ploeg te maken met concurrentie. Valverde moet het in de koers eens zien te worden met mannen als Joaquim Rodriguez, Alberto Contador en Oscar Freire. Gilbert heeft in Tom Boonen een medestander die zelf ook aast op zijn tweede wereldtitel.

BIj de Nederlanders hebben Lars Boom, Robert Gesink, Bauke Mollema en Niki Terpstra een beschermde status.

Het peloton rijdt eerst een lus van 106 kilometer vanuit Maastricht waarna tien ronden volgen op het WK parcours. De Cauberg moet in totaal elf keer worden beklommen.