ARNHEM - Met veel pijn en moeite heeft Vitesse ook in de zesde competitiewedstrijd zijn ongeslagen status in de eredivisie behouden. De Arnhemse ploeg leverde tegen Heracles wel twee kostbare punten in: 1-1.

Género Zeefuik tekende in de 84e minuut na een mislukt schot van Virgil van Dijk voor de gelijkmaker.

Vier minuten later beloonde Michael de Leeuw zijn club FC Groningen wel heel ruim voor een ondermaats optreden.

Tussen beide treffers door waande David Texeira zichzelf al matchwinner. Arbiter Pieter Vink oordeelde echter dat de inzet van Texeira niet helemaal over de doellijn was gerold.

Blunderende Luciano

Met dank aan Zeefuik en De Leeuw groeide doelman Luciano da Silva niet uit tot grote schlemiel van de matige vertoning. De blunderende Braziliaan was na 22 minuten schuldig aan de openingstreffer van Youness Mokhtar, de meest behendige aanvaller van PEC Zwolle.

Robert Maaskant, de geplaagde trainer van FC Groningen, was vorige week tijdens de verloren thuiswedstrijd tegen Vitesse (0-3) niet tevreden over zijn defensie, die zelfs tegen tien tegenstanders drie treffers toestond.

Daarom liet hij Leandro Bacuna, van origine middenvelder, als rechtsback voetballen. Verdediger Johan Kappelhof keerde ook weer terug in de basisformatie.

Matig verdedigen

Luciano kreeg nog wel het voordeel van de twijfel. De Braziliaanse keeper verbaast bij Groningen al ruim vier jaar met spectaculaire reflexen en vreselijke blunders.

Hij liet zich in de 22e minuut weer eens van zijn slechtste kant zien. Luciano schatte een onschuldige trap van Mokhtar helemaal verkeerd in. Hij zag de bal vervolgens zo zijn doel in stuiteren (1-0).

Diezelfde Luciano voorkwam vervolgens ook dat zijn ploeg niet veel zwaarder werd bestraft voor heel matig verdedigen.

Zwolle domineerde

Hij reageerde attent op een poging van Giovanni Gravenbeek en hield met zijn voet ook Bart van Hintum van scoren af. Vlak na rust reageerde Luciano attent nadat Mokhtar voor hem was opgedoken.

PEC Zwolle domineerde, zonder goed te voetballen. FC Groningen hield alleen maar uitzicht op een resultaat omdat de thuisclub niet verder afstand nam. Met dank aan Zeefuik en De Leeuw wist het toch nog te ontsnappen.