HOOFDDORP – Marianne Vos is zaterdag in Valkenburg wereldkampioene op de weg geworden.

De Nederlandse die eerder bij de Spelen in Londen goud pakte op dit onderdeel, kwam solo over de finish.

De Australische Rachel Neylan eindigde op tien seconden als tweede en pakte daarmee het zilver, de bronzen plak ging op achttien tellen naar Elisa Longo Borghini uit Italië.

Een andere Nederlandse, Anna van der Breggen kwam juichend als vijfde over de streep.

Tweede wereldtitel

Voor Vos betekent het de tweede wereldtitel op de weg in haar carrière. In 2006 was ze in Salzburg ook de beste. Daarna moest de Brabantse vijf keer op een rij genoegen nemen met zilver.

De vrouwen werkten acht rondjes van 16,1 kilometer af. In totaal een afstand van 129 kilometer.

Na een rustige openingsfase werd het peloton aan het einde van de tweede ronde opgeschrikt door een massale valpartij. Onder anderen Ellen van Dijk en tweevoudig olympisch schaatskampioene Martina Sablikova raakten achterop.

De eerste aanval vond plaats na een uur koers. De poging van de Amerikaanse Megan Guarnier had echter geen succes. Nederland reed aanvankelijk afwachtend, maar naarmate de wedstrijd vorderde werden er meer demarrages geplaatst door de Oranje-rensters.

Van der Breggen

Uiteindelijk sloeg Van der Breggen samen met vier andere medevluchtsters het eerste echte gat. Meer dan een kleine minuut voorsprong kreeg de kopgroep lange tijd echter niet.

Op iets meer dan twee ronden van het einde plaatste Vos haar belangrijkste aanval. Tijdens de beklimming van de Cauberg zette ze de achtervolging in op de vijf koplopers en reed het gat razendsnel dicht.

Vos liet al haar concurrenten in het peloton achter zich en sloot aan bij de kopgroep. Daar ging Van der Breggen lang op kop rijden om op die manier een beslissend gat te slaan met de achtervolgende groep.

Uiteindelijk was het op dezelfde Cauberg waar Vos definitief een greep deed naar het goud. In de laatste beklimming liet ze Van der Breggen en de drie andere rijdsters in de kopgroep simpel achter zich en reed alleen naar de streep.