KUALA LUMPUR - Wel een topteam, maar nog (lang) geen kampioensploeg. Dat was de conclusie in Kuala Lumpur na het weekeinde van de waarheid, waarin de Nederlandse hockeyers zaterdag wonnen van Pakistan (2-1) en een dag later verloren van Duitsland (0-1).

"We zijn natuurlijk teleurgesteld door onze eerste nederlaag bij het WK, maar er is geen paniek in de tent", verzekerde bondscoach Joost Bellaart.

Na de benauwde zege op Pakistan, vooral dankzij twee treffers van uitblinker Bram Lomans, kon het ongeslagen Oranje zich zondag al in de zesde en voorlaatste groepswedstrijd plaatsen voor de halve finales.

Een overwinning tegen Duitsland, Europees kampioen en houder van de Champions Trophy, zat er evenwel geen moment in. De nieuwe leider in groep A, met 15 punten, domineerde de gehele wedstrijd.

Op de paal en op de lat

De ploeg van teamchef Bernhard Peters schoot tegen het zichtbaar vermoeide Nederland twee maal op de paal en een keer op de lat. Bovendien werd nog een doeltreffende strafcorner van Kunz afgekeurd wegens een stopfout.

In de 56e minuut hielp Michel zijn ploeg uit de derde korte hoekslag voor Duitsland aan de dik verdiende zege. "Er viel weinig op af te dingen", constateerde ook Bellaart. "Duitsland speelde juist tegen ons de beste wedstrijd van het WK tot dusver."

Onterecht

Toch wond de baas van Oranje zich na afloop nog even op over de arbitrage. Bellaart vond de beslissende strafcorner voor Duitsland onterecht en achtte een overtreding in de eerste helft van Green op Teun de Nooijer rijp voor een strafbal.

Ook de spelmaker van Oranje, die tegen Spanje (1-1) ook al een 'zuivere' strafbal werd onthouden, was vol onbegrip. "Het was opnieuw iets, maar ik kreeg weer helemaal niets en dat was andermaal te weinig", sprak de bescheiden sterspeler op kenmerkende wijze.

Gele kaart

Oranje beëindigde de topper tegen Duitsland met negen man. In de slotfase kreeg eerst Geeris en daarna ook Klaver de gele kaart. "Zwaar overdreven", mokte Bellaart. "Die Duitsers zijn een stel heel goede acteurs. Het lijken wel circusartiesten. Bij het kleinste duwtje rollen ze al over het veld. Die ploeg heeft al die komedie niet nodig. Jammer ook dat de arbitrage erin trapt."

Zuid-Afrika

Nederland kan maandag goed uitrusten voor de zevende en laatste groepswedstrijd tegen Zuid-Afrika. Met een overwinning op de nummer van groep A is Oranje dinsdag alsnog zeker van een plaats in de halve finales.

Bij een minder resultaat is de ploeg van Bellaart afhankelijk van de uitslagen van de wedstrijden Pakistan - Duitsland en Spanje - Argentinië. In principe zijn er in groep A, die vooraf al de poule des doods werd genoemd, nog vijf kanshebbers. In poule B zijn Australië en Zuid-Korea al vrijwel zeker van een plaats bij de laatste vier.

"We kijken nog niet naar de halve finales, zelfs niet met een schuin oog", liet Bellaart gedecideerd weten. "Laten we eerst maar eens onze eigen wedstrijd winnen."