Om maar te beginnen met een, buiten Google gerekende, onbreekbare hersenkraker.

Door Hendrik Meijnders

Welke Ajacied werkte tijdens zijn loopbaan als politieman en had soms dienst op zondag, waarbij het zelfs voorkwam dat hij in het Ajax-stadion moest surveilleren en met platte pet op de verrichtingen van zijn eigen ploeggenoten kon volgen?

Wie een hulplijn inzetten wil; de man in kwestie is de enige Ajacied naar wie in de hoofdstad een straat is vernoemd. Nog geen idee? Geen schande. Wim Anderiesen sr. kwam tussen 1925 en 1940 dan wel 309 competitieduels in actie voor Ajax, maar heeft niet de naamsbekendheid zoals veel andere (oud-)collega’s dat wel hebben.

Voetbalschrijver en muziekjournalist Menno Pot is al jaren openlijk Ajax-fan, in zijn beroepssector even moedig als opvallend (Heracles Almelo of NEC kan elke sportjournalist immers probleemloos aanmoedigen), en presenteert komende week met Sporen van Ajax zijn derde voetbalboek.

Ajax-verhaal

De inhoud? “Eigenlijk is de stad Amsterdam een groot, gratis toegankelijk openluchtmuseum met een uitgebreide, permanente Ajax-tentoonstelling. Overal in de stad vind je locaties die een Ajax-verhaal te vertellen hebben.”

Pot zocht 28 locaties op, verdiepte zich in de plekken, ging er op de foto (Waarom eigenlijk? Een aanvulling is dit niet!) en schreef er de laatste jaren artikelen over voor in supportersblad Ajax Life. Voor de duidelijkheid: de verhalen in deze uitgave zijn herzien, herschreven en langer.

En zo is te lezen dat de regerend landskampioen in de afgelopen eeuw letterlijk in alle windstreken van de stad gevestigd was, dat Sparta (of beter gezegd het tenue van de Rotterdammers) ertoe geleid heeft dat het Ajax-shirt is wat het is, dat publiekslieveling Jan de Natris in 1918 letterlijk de trein miste op weg naar de kampioenswedstrijd en dat de grasmat in de Arena uiteindelijk 57 (!) keer vervangen werd.

Soms is het veel te gedetailleerd, te ver doorgevoerd allemaal. Zeker voor diegenen die onbekend zijn in de hoofdstad, nooit in tramlijn 9 zaten en er geen idee van hebben of willen weten dat de Laanweg een kort, L-vormig zijstraatje van de Ranonkellaan is.

Treffende citaten

Maar als het dan gaat over de Hollandsche schouwburg, het lot van de Amsterdamse Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog en de uitleg wat dit alles toch met Ajax te maken heeft, wordt bevestigd dat er origineel, goed werk is geleverd waar de uren archief- en intensief voorbereidingswerk van af spatten.

Ook knap, de auteur geeft toe dat hij als supporter intens blij wordt van een landstitel, maar weet ondanks dat het gevoel van subjectiviteit altijd uit de buurt te houden. Dit verhalenboek over het Ajax van vroeger in het Amsterdam van nu (treffende marketingcitaten, ze bestaan!) laat zich moeiteloos inpassen bij elke andere willekeurige voetbalclub.

Als dat dan op dezelfde geslaagde manier wordt ingevuld zoals Pot het voor dit boek deed, levert dat louter aanwinsten in de Nederlandse voetbalbibliotheek op.

Cijfer: 7,5

Sporen van Ajax
Uitgever: Carerra
ISBN-nummer: 9789048814831
Auteur: Menno Pot
Pagina’s: 192
Prijs: 19,90 euro