AMSTERDAM/WAALWIJK/ARNHEM - Ajax heeft zondagmiddag met 4-2 gewonnen van Roda JC. De Amsterdammers staan door die overwinning ruim bovenaan in de eredivisie; nummer twee PSV, dat zondag verloor van Feyenoord, heeft negen punten achterstand.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Ajax nam voor rust een 3-1 voorsprong. Mitea en Anastasiou (2x) maakten de goals. Redan scoorde tegen. Al in de eerste minuut na rust maakte Luijpers de 3-2. Bij Ajax maakten Ibrahimovic en Pienaar daarna hun rentree na lang blessureleed. Laatstgenoemde luisterde zijn terugkeer in het elftal op met een doelpunt, 4-2.

RKC

De streekderby tussen RKC Waalwijk en Willem II (1-1) kende zondag weinig hoogtepunten. Weliswaar was RKC de betere ploeg, de verdiende zege bleef achterwege. Boutahar opende een kwartier na rust de score, Mathijsen zorgde even later voor de Tilburgse gelijkmaker (1-1).

Vitesse

Vitesse heeft zondag in eigen stadion een uiterst belangrijke zege behaald op ADO Den Haag, 1-0. Het doelpunt viel vier minuten voor tijd uit een strafschop van Knol. Scheidsrechter Vink gaf Saavedra van ADO bovendien rood voor de voorafgaande overtreding.

Vitesse, momenteel als 16e in de gevarenzone, halveert zo de achterstand op Den Haag. Nog drie punten scheiden de teams. Het duel in stadion Gelredome begon tien minuten later omdat nog niet alle Haagse fans waren gearriveerd. Een klein deel van de ADO-fans zocht de confrontatie met de Vitesse-aanhang. Ze bekogelden elkaar met vuurwerk en tientallen stoeltjes totdat de mobiele eenheid de rust terugbracht. Tussen de schermutselingen door werd nog een minuut stilte in acht genomen ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de terreuraanslagen van donderdag in Madrid.

Ook in de slotfase van het duel waren er weer onvriendelijkheden tussen een klein deel van de supportersgroepen. Opnieuw werden daarbij stoeltjes gebruikt als projectielen.