HOOFDDORP - Het Spaanse gerecht heeft een aantal toprenners, onder wie Alberto Contador, Ivan Basso en Michele Scarponi, opgeroepen in de strafzaak tegen Eufemiano Fuentes. 

De juridische afhandeling van het bloeddopingschandaal staat gepland tussen 28 januari en 22 maart 2013, zo bericht El Pais.

De zaak sleept zich voort sinds mei 2006, toen de Guardia Civil honderd zakjes met ingevroren bloed aantrof in de kliniek van gynaecoloog Fuentes. Een aantal coureurs dat tot de clientèle van de dopingdokter behoorde zat vervolgens een schorsing uit.

Naast Fuentes zijn z’n zus Yolanda Fuentes, dokter José Luis Merino Batres, coach Ignacio Labarta en de oud-ploegleiders Manolo Saiz en Vicente Belda aangeklaagd. Justitie eist waarschijnlijk gevangenisstraffen van tussen de twee en vier jaar.

Geen van de coureurs hoeft te vrezen voor een sanctie, omdat dopinggebruik in 2006 niet strafbaar was in Spanje.

Valverde

Tot de renners die moeten getuigen behoren ook Joseba Beloki, Marcos Serrano en Jörg Jaksche, allen halverwege het vorige decennium actief voor het Liberty Seguros van Saiz. Ook dertien agenten die betrokken waren bij de inval bij Fuentes worden gehoord.

Alejandro Valverde is nog niet opgeroepen, hoewel hij wel werd geschorst voor zijn betrokkenheid in de affaire die te boek staat als Operacion Puerto.

Jesus Manzano moet zich wel melden bij het gerecht. De oud-renner van Kelme beweerde al in 2004 dat hij twee keer heel erg ziek werd van een bloedtransfusie.

Contador werd nooit bestraft, hoewel er een bloedzakje met de initialen ‘AC’ werd aangetroffen. Deze zou echter ook kunnen verwijzen naar Antonio Colom.