HOOFDDORP - De Ronde van Italië kent volgend jaar een aankomst op de Col du Galibier. Het is de eerste keer in de geschiedenis van de Giro dat de fameuze Alpenreus op het parcours ligt.

“In 2013 is het vijftien jaar geleden dat een man genaamd Marco Pantani in de Tour de France bijzondere dingen liet zien op de Galibier. We zijn heel erg blij dat we deze berg introduceren in de Giro”, zei Giro-baas Michele Acquarone woensdag op een persconferentie in Las Vegas.

In de Tour de France van 2011 lag er ook een aankomst op de Galibier. Andy Schleck rondde die dag een lange solo af. In de Giro zal de finish aan de andere kant van de berg liggen.

Verleiden

Het volledige parcours van de eerste grote ronde van 2013 zal op zondag 30 september worden gepresenteerd. Acquarone kondigde al wel aan dat het traject ‘menselijker’ dan in de voorgaande jaren zal zijn om een aantal grote namen te verleiden om aan de start te komen.

“Vroeger zeiden we altijd dat de Giro de zwaarste ronde ter wereld is met al die bergen. In 2013 is het wat meer in balans. Bradley Wiggins, Alberto Contador, Cadel Evans, Vincenzo Nibali en al die andere sterren zijn uiteraard welkom, maar we moeten afwachten welk programma zij gaan rijden.”

“Volgend jaar wordt de honderdste Tour de France verreden, ze zullen moeten kiezen. Al geloof ik erin dat je twee goede grote rondes achter elkaar kunt rijden. Degenen die echt iets unieks willen presteren, hebben die mogelijkheid in 2013.”