ALKMAAR - Marja Vis heeft op de tweede dag van de nationale titelstrijd allround de leiding genomen. De schaatsster uit de Spaar Select-ploeg van Peter Mueller won zondag de 1500 meter, de derde afstand van het kampioenschap.

Vis reed de 1500 meter in .06,40 en was daarmee iets sneller dan Wieteke Cramer (2.06,78). Vis verdrong Martine Oosting van de eerste plaats in het tussenklassement. Oosting kwam niet verder dan de zevende plaats.

Op de 5000 meter, de slotafstand, verdedigt Vis een voorsprong van ,47 seconden op Cramer. Barbara de Loor bezet de derde plaats in het algemeen klassement.

Hersman

Van de mannen heeft Martin Hersman zondag de 1500 meter gewonnen. De schaatser uit de TVM-ploeg deed dat in een baanrecord van 1.52,66.

Hersman bleef klassementsleider Gianni Romme (1.52,91) net voor. Voor Hersman, tweede in het klassement, was het ook direct zijn laatste afstand. Hij laat de tien kilometer, de slotafstand, lopen.

Voor Romme houdt dat in dat hem het derde en laatste ticket voor het WK allround, half maart in Heerenveen, nauwelijks meer kan ontgaan. Zijn laatste concurrent is Ids Postma. Die staat ruim vijf seconden in het tussenklassement achter, maar rijdt doorgaans een mindere tien kilometer dan Romme.

/DOSSIERSchaatsen