MADRID - De Nederlandse hockeyers hebben zaterdag in Madrid de finale van het olympisch kwalificatietoernooi gewonnen van Spanje: 2-1. Na de reguliere speeltijd stond het 1-1, in de verlenging sloeg Oranje direct toe door Ronald Brouwer.

Er stond niets meer op het spel dan prestige, aangezien beide ploegen al zeker waren van deelname aan de Olympische Spelen in Athene. Freixa opende voor rust de score namens Spanje, Teun de Nooijer maakte in de tweede helft gelijk. Het waren allemaal velddoelpunten in een wedstrijd waarin maar weinig strafcorners werden vergeven. De beide doelmannen, Vogels aan Nederlandse zijde en Herrera voor Spanje, blonken bovendien uit.

Fel

Hoewel het slechts om de eer ging, was de finale een groot toernooi waardig. Zowel Nederland als Spanje liet goed en (soms te) fel hockey zien. Verdediger Lomans moest na rust bij een achterstand met geel ruim tien minuten aan de kant zitten. Juist in die fase bracht De Nooijer met een mooie individuele actie de ploeg van bondscoach Terry Walsh terug in de wedstrijd.

Doelpunten bleven verder vooral dankzij de keepers uit, zodat de aantrekkelijke wedstrijd een verlenging kreeg. Dat was uiteindelijk maar schijn, want voor de spelers goed en wel in beweging waren gekomen, lag de bal al achter Herrera. Ronald Brouwer zette een aanval vanaf het beginsignaal op links goed voort en knalde vanuit haast onmogelijke hoek met een backhand prachtig raak.

Revanche

De zege op de door de voormalige Nederlandse bondscoach Maurits Hendriks geleide Spanjaarden was een revanche voor september 2003, toen Spanje in de halve finales van het EK in Barcelona het Nederland van coach Joost Bellaart met maar liefst 5-2 opzij zette.