VALKENBURG - Tony Martin is op Nederlandse bodem wereldkampioen tijdrijden geworden. De Duitser legde de ruim 45 kilometer tussen Heerlen en Valkenburg als snelste af.

Martin maakte zijn favorietenrol waar. Vorig jaar werd hij ook al wereldkampioen. Hij deed 58 minuten en 38 seconden over de tijdrit.

De Amerikaan Taylor Phinney legde beslag op het zilver. Hij kwam ruim vijf seconden tekort voor het goud. De Wit-Rus Vasili Kirijenka legde beslag op het brons, op liefst 1.44 minuut.

De Amerikaan Tejay Van Garderen werd vierde, voor de Zweed Fredrik Kessiakoff en de verrassende Kazak Dmitri Groezdev.

Marco Pinotti leek lange tijd op weg naar minimaal een top vijf-notering. Als gevolg van een valpartij staakte de Italiaan de strijd.

Nederlanders

De Nederlanders Lieuwe Westra en Wilco Kelderman kwamen bij lange na niet in de buurt van het podium. 

Kelderman legde op bijna twee minuten beslag op de 25e plaats in een veld van 58 coureurs, Westra werd 38e, op 2.33 minuten van Martin.

Contador

Alberto Contador moest genoegen nemen met de negende plaats. De Spanjaard werd na zo’n dertig kilometer ingehaald door de twee minuten na hem gestarte Martin.

De winst van Martin betekent een Duitse dubbelslag. Een dag eerder won Judith Arndt bij de vrouwen. Martin won zondag met Omega Pharma-QuickStep ook al de ploegentijdrit.

Lees alles terug op het liveblog