ALKMAAR - Gianni Romme heeft na twee afstanden bij de nationale allroundkampioenschappen schaatsen de leiding genomen. De stayer uit de ploeg Spaar Select dankt zijn eerste plaats aan zijn winst op de vijf kilometer. Romme bleef zaterdagmiddag op de ijsbaan van Alkmaar onder zware omstandigheden als enige onder de zeven minuten: 6.57,74.

Daarmee maakte hij zijn grote achterstand op Ids Postma na de meter helemaal goed. Postma verspeelde zijn eerste plaats door een magere 5000 meter. Martin Hersman, die als vroege starter op de vijf kilometer profiteerde van betere weersomstandigheden, passeerde Postma ook in het klassement.

Rintje Ritsma staat na twee afstanden achtste en kan de wereldkampioenschappen allround voor het eerst in tien jaar vergeten.

In Alkmaar strijden de Nederlandse schaatsers nog voor één startplaats op de wereldkampioenschappen. Jochem Uytdehaage en Carl Verheijen, beiden afwezig in Alkmaar, zijn al zeker van een startplaats op de WK. Romme lijkt na zijn sterke vijf kilometer de belangrijkste kandidaat voor het derde ticket. Zondag werken de mannen nog een 1500 meter en tien kilometer af.