ENSCHEDE - Na weken van tegenvallers heeft NEC eindelijk een voorsprong weten vast te houden. Neeskens' formatie boekte vrijdagavond een onverwachte triomf bij FC Twente, dit seizoen op eigen veld nauwelijks te verslaan. Vooral door een opleving kort na rust won NEC in een boeiend duel met 5-2.

Het openingskwartier beloofde al veel. Al na zes minuten scoorde Wielaert met het hoofd voor de Nijmegenaren, na een vrije trap van Schuurman. Dat was nog niet voldoende. Niet veel later was het gelijk, door een prachtige volley van Ramzi. Daarna viel het duel wat terug. Kennelijk zat bij NEC, dat al twaalf keer eerder dit seizoen een voorsprong weggaf, de angst er goed in. In de hoofden van sommige spelers van FC Twente leek het volgende duel, de bekerontmoeting van dinsdag tegen NAC, al mee te spelen. Met name Rahim maakte er een waar foutenfestival van.

Absentielijst

Aardige momenten deden zich in het vervolg van de eerste helft daardoor nauwelijks nog voor. De absentielijst aan beide kanten was daaraan mede debet. Aan Enschedese kant verbleven enkele van de grote namen in de ziekenboeg. Topschutter N'Kufo en de recent van Schalke teruggekeerde Cziommer bijvoorbeeld speelden niet, in de hoop dat over vier dagen in de halve finale wel te kunnen doen.

NEC, de ver teruggevallen revelatie van het vorige seizoen, kende eveneens de nodige problemen die de aanvalskracht niet ten goede kwamen. Zo ontbraken bijvoorbeeld de nieuwelingen Barreto en Niedzielan, alsmede gewaardeerde krachten als Leiwakabessy, Heije en Demouge.

Rebound

Mede echter door het matte spel van de thuisclub, hervond NEC zich onmiddellijk na de hervatting. Binnen tien minuten in de tweede helft leidde het elftal van coach Neeskens met 3-1. Eerst schoot Wisgerhof raak in de rebound, vervolgens behield Tumba voldoende koelbloedigheid, oog in oog met Twentes doelman Paauwe.

Teneinde de tweede thuisnederlaag af te wenden restte FC Twente weinig anders dan een alles-of-niets offensief. Kennelijk had de club de tegenslag nodig om geïnspireerd te raken. Van de bank probeerde coach Vandereycken daarnaast voor extra impulsen te zorgen door de aanvallers Gakhokidze, weer fit, en De Visscher te brengen.

Dat bleef niet zonder resultaat. Vijf minuten na zijn entree verkleinde De Visscher de marge tot 2-3. De beste kans op de gelijkmaker was vervolgens voor Christensen, maar de vervanger van N'Kufo stuitte op de Nijmeegse doelman Gentenaar. Verder hield NEC deze keer wel het hoofd koel. In de slotfase besliste De Freitas het duel definitief in Nijmeegs voordeel. Van Rijswijk maakte er in de slotminuut nog 5-2 van.