ROTTERDAM - De Nederlandse honkballers hebben zondag de finale van het EK verloren. De ploeg van bondscoach Brian Farley moest in Rotterdam diep buigen voor Italië: 3-8.

De Zuid-Europeanen prolongeerden daarmee hun Europese titel.

Oranje kwam vroeg in de wedstrijd op voorsprong door Hainley Statia, maar het ging daarna volledig mis in de derde en vierde inning.

Daarin wisten de Italianen liefst acht keer te scoren. Oranje kon zich niet meer herstellen van die dreun.

Italië werd in Rotterdam voor de tiende keer Europees kampioen. Het Nederlands team blijft op twintig keer goud staan.

Italië won in 1954 het eerste Europees kampioenschap en was vervolgens ook in 1975, 1977, 1979, 1983, 1989, 1991, 1997 en 2010 de beste. Behalve Nederland en Italië hebben ook Spanje (1955) en België (1967) het EK een keer gewonnen.

Hooggespannen verwachtingen

De Nederlandse honkballers wilden dolgraag in eigen land de Europese titel terugpakken die ze twee jaar geleden hadden moeten afstaan aan Italië. De verwachtingen waren hooggespannen, niet in de laatste plaats omdat Oranje vorig jaar in Panama historie had geschreven door voor het eerst wereldkampioen te worden.

Eigenlijk rekende iedereen er vooraf op dat Nederland wel even simpel het EK zou winnen, maar zo eenvoudig ging het allemaal niet.

Het begon een week geleden al met een verrassende zeperd tegen Tsjechië. Die nederlaag bleef Oranje de rest van het toernooi met zich meedragen, omdat ook de Tsjechen zich voor de tweede ronde plaatsten.

Farley moest daarom vrijdag in de cruciale wedstrijd tegen Spanje al Rob Cordemans op de heuvel zetten, terwijl hij de Schiedamse pitcher waarschijnlijk liever had gespaard voor de finale. Nu stond Shairon Martis zondagmiddag in het volgepakte Neptunus-stadion op de heuvel.

Martis

De 25-jarige pitcher van Minnesota Twins begon sterk aan het titanenduel met Italië. Martis redde zich uit een lastige situatie in de eerste inning door drie 'strike outs' achter elkaar te gooien.

Terwijl de Italiaanse pitcher John Mariotti de Nederlandse slagploeg onder controle had, raakte Martis echter de grip volledig kwijt. Bij een stand van 2-1 voor de Italianen en alle honken bezet besloot Farley zijn startende werper al te vervangen door Juan Carlos Sulbaran.

Die hield de schade aanvankelijk beperkt, maar moest in de vierde inning (na een homerun voor Oranje van Quintin de Cuba) vier punten incasseren.

Italië liep uit naar 8-2 en vervolgens moest ook Sulbaran plaatsmaken, voor Tom Stuifbergen. Die voorkwam in het tweede deel van de wedstrijd verder gezichtsverlies, maar het leed voor Oranje was toen al geschied.