ALKMAAR - AZ heeft zondag eenvoudig afgerekend met Roda JC. Het werd 4-0 in Alkmaar.

In extra tijd maakte Everton het winnende doelpunt voor het elftal van trainer Peter Bosz. NAC, dat lang op voorsprong stond, kwam tot nu toe deze competitie niet verder dan twee gelijke spelen.

Het begin van Heracles was aardig. Eerst schoot Geoffrey Castillion, de vervanger van de zieke Samuel Armenteros, net voorlangs na een pass van Ben Rienstra.

Uit een voorzet van Mike te Wierik kreeg Everton een kopkans, maar de Braziliaan liet de bal in de handen van doelman Jelle ten Rouwelaar belanden.

Schalk

In de negentiende minuut scoorde NAC. Alex Schalk passeerde Remko Pasveer met een schuiver. Aan de basis van de treffer stonden Anouar Hadouir en Mark Looms, de verdediger die eerder in zijn loopbaan nota bene 195 duels voor Heracles speelde.

Overigens scoorde Schalk hiermee voor het eerst in twee duels op rij voor NAC, dat deze week het honderdjarig bestaan viert.

Daarna kreeg de thuisclub het moeilijker. Pas in de slotfase van het eerste deel kwamen er weer een paar mogelijkheden voor het elftal van trainer Peter Bosz. Een schot van Lerin Duarte ging over.

Even later schoot Everton wel raak, maar een fractie eerder had scheidsrechter Serdar Gözübüyük ten gunste van Heracles voor een vrije trap gefloten. Die werd vervolgens door Willie Overtoom verprutst.

Overtuiging

Meteen na de hervatting drong Heracles met meer overtuiging aan. Eric Botteghin kon echter nog net een kopbal van Everton voor de doellijn weghalen.

Een harde inzet van Overtoom ging net naast het doel. Even later leek NAC verder uit te lopen. Na een vrije trap van invaller Andreas Lasnik scoorde Botteghin met het hoofd. De treffer werd wegens buitenspel afgekeurd.

Daarna kwam Heracles opnieuw. Vlak voor Ten Rouwelaar verzuimde invaller Thomas Bruns de bal in te tikken. Overtoom schoot een vrije trap nu wel goed in, maar zag zijn poging op de lat eindigen. Ook Kwame Quansah was nog dicht bij een treffer, maar wist de bal in kansrijke positie niet goed te raken.

De bevrijdende gelijkmaker kwam er uiteindelijk wel, dankzij Overtoom. De international van Kameroen scoorde na doorkoppen van Everton. Daarna was de thuisclub 'los'. In extra tijd zorgde Everton zelf voor de 2-1.