VARESE - Mitchel Steenman en Rogier Blink hebben zondag in Italië een teleurstellend roeiseizoen toch nog met een positief gevoel afgesloten. 

Het duo uit de Holland Acht, die op een magere vijfde plaats bij Londen 2012 uitkwam, veroverde bij de Europese kampioenschappen in Varese goud in de twee-zonder.

Het tweetal leidde van start tot finish en had na 2 kilometer een voorsprong van ruim een seconde op de Spaanse concurrentie: 6.28,00 tegen 6.29,17.

Steenman (28) en Blink (30) hadden vrijdag ook al hun serie gewonnen. Dat gebeurde eerst nog wel na een zeldzame valse start van het ervaren koppel. Ze schreven dat foutje bij de eerste race in Varese toe aan ''zenuwen''.

Gefrustreerd

Steenman (Skadi/Rotterdam) en Blink (Gyas/Groningen) keerden een tikje gefrustreerd terug van Londen 2012. Ze hadden jarenlang keihard getraind voor een olympische medaille met de befaamde Holland Acht.

Door tal van strubbelingen in de eindfase van het voorbereidingstraject (nieuwe coach, andere boot, wijzigingen in de opstelling) kon het Nederlandse vlaggenschip in de finale echter geen podiumplaats afdwingen.

Die zware domper vormde voor Steenman en Blink een extra motivatie om er bij de EK, die binnen het internationale roeien geen hoge prioriteit hebben, toch nog even stevig tegenaan te gaan. Het tweetal wilde hoe dan het seizoen met een mooie medaille afsluiten. Dat lukte in Varese met vlag en wimpel.

Naief geweest

Bij Peking 2008 eindigden Steenman en Blink als vierde in de Holland Acht. Beiden weten nog niet of ze in 2013 terugkeren in de Nederlandse ploeg voor deelname aan bijvoorbeeld de WK.

''Als het niet gaat, zoals wij willen, trekken we ons eigen plan. We zijn naïef geweest in de voorbereiding op Londen 2012. We dachten ook zonder ideale situatie een medaille te kunnen winnen. Dat bleek een misvatting. Daar balen we nog steeds van'', liet het duo voor de EK bij de NOS weten.