HOOFDDORP – FC Twente is ook na zaterdag nog zonder puntenverlies in de eredivisie. De koploper won in Tilburg met 2-6 van Willem II.

Pas in de laatste fase van de eerste helft sloeg FC Twente onverwacht toe. In de 39e minuut schoof Felipe Gutierrez de 1-0 binnen, na voorbereidende acties van Edwin Gyasi en Roberto Rosales.

Enkele minuten later zorgde Luc Castaignos voor doelpunt nummer twee. De spits was attent nadat doelman David Meul bij het uitverdedigen na een terugspeelbal was uitgegleden.

Misschien had juist Willem II aanvankelijk wel een voorsprong verdiend. Het elftal van trainer Jurgen Streppel begon onbevangen en met lef aan de ontmoeting met de koploper.

De nieuweling durfde de tegenstander terug te dringen. Het spel van de thuisclub oogde in de openingsfase aardig. Tot echt serieuze mogelijkheden leidde het echter nauwelijks.

Trage opbouw

FC Twente begon waar het twee weken eerder in de thuiswedstrijd tegen VVV-Venlo mee was opgehouden, slecht voetballen. De opbouw was traag en slordig, de spitsen werden niet gevonden. Pas in de 32e minuut was de eerste doelpoging. Castaignos knalde voorlangs.

Wellicht was de favoriet wat onwennig. Door blessures ontbraken Leroy Fer, Andreas Bjelland, Dmitri Bulykin en Nacer Chadli, al viel de laatste in de loop van de tweede helft weer in.

Edson Braafheid, overgekomen van Hoffenheim, speelde mede daardoor voor het eerst sinds 2009 weer voor FC Twente. Gyasi, vorig jaar nog bij De Graafschap, stond voorin. Gutierrez kreeg voor de eerste elf de voorkeur boven Willem Janssen.

Geen wedstrijd meer

Na de hervatting was er eigenlijk geen sprake meer van een wedstrijd. Na een pass van Gutierrez zette Robbert Schilder de Enschedese formatie op 3-0. Gebrek aan concentratie aan de kant van de formatie van McClaren gaf Marc Höcher nog wel de gelegenheid tegen te scoren.

Voor de spanning echt terugkwam, knalde Schilder de 4-1 in de touwen. De ingevallen Willem Janssen maakte de vijfde.

Daarna was het weer de beurt aan Willem II, dat Jeroen Lumu de 5-2 zag maken. Philipp Haastrup tikte vervolgens in het eigen doel, om het doelpuntenfestival in Tilburg compleet te maken.

Record

FC Twente is nu met vijf zeges op rij bezig aan de beste start van het seizoen sinds 1968. In dat jaar startte de club uit Enschede zelfs met zes winspartijen op rij. Die reeks kan volgende week thuis tegen sc Heerenveen worden geëvenaard.

FC Twente won eerder al van FC Groningen, NAC, NEC en VVV-Venlo. Vorig seizoen won FC Twente, onder leiding van trainer Co Adriaanse, de eerste vier duels.