AMSTERDAM - Het Nederlandse Davis Cup-team heeft de achterstand in de confrontatie tegen Zwitserland zaterdag teruggebracht tot 2-1.

Robin Haase en Jean-Julien Rojer wonnen zaterdag op overtuigende wijze van Roger Federer en Stanislas Wawrinka in het dubbelspel: 6-4, 6-2, 5-7 en 6-3.

Door de zege maakt Nederland nog altijd kans om in 2013 terug te keren in de wereldgroep.

De weersomstandigheden op het Westerpark, waar de tijdelijke baan is aangelegd, waren zeer goed. In tegenstelling tot vrijdag scheen de zon.

Tot 4-4 ging het gelijk op in de eerste set. Nota bene Federer leverde voor het eerst zijn service in, door enkele goede returns van Haase. Nederland maakte het karwei vervolgens af, na eerst twee setpunten niet te hebben benut.

Best denkbare begin

Oranje beleefde vervolgens het best denkbare begin van het tweede bedrijf door meteen een break te plaatsen, de service te behouden en daarna nog eens de opslag van Federer te ‘kraken’. Relatief eenvoudig hielden Rojer en Haase de dubbele break vast: 6-2.

In het derde bedrijf kwamen de Zwitsers beter in hun ritme. Het Nederlandse koppel leek er een tiebreak uit te slepen, maar op 5-6 werd Rojer gebroken, na een fraaie rally.

Ook in de vierde set ging het gelijk op, maar bij 3-3 wisten de Nederlanders afstand te nemen. Haase was scherp en benutte een beslissend punt, waardoor hij het Zwitserse duo kon breaken. Vervolgens wist hij met Rojer de eigen opslag te behouden.

Federer en Wawrinka leken het een beetje op te geven. Het eerste matchpoint volgde al na enkele minuten. Het wedstrijdpunt werd direct benut door een fout van Federer: 6-3.

Twee enkelpartijen

Zondag staan er nog twee enkelpartijen op het programma. Volgens de loting neemt Haase het op tegen Federer en stuit Thiemo de Bakker op Wawrinka.

Beide captains hebben echter nog de mogelijkheid om wijzigingen aan te brengen in de formatie.

Volg de Davis Cup op NUsport