CALGARY - Marathonschaatser Henk Angenent heeft vrijdagavond in het Canadese Calgary het werelduurrecord verbeterd. De laatste winnaar van de Elfstedentocht (1997) kwam op The Olympic Oval tot een afstand van 41 kilometer, 669 meter en 49 centimeter. Dat was ruim 600 meter meer dan de Italiaan Roberto Sighel, de oude houder van het record, die in 1999 in precies 1 uur 41 kilometer, 40 meter en 54 centimeter aflegde.

De 36-jarige Woubruggenaar schaatste soeverein zijn rondjes. Hij had macht in de benen: "Ik had meteen een goed gevoel. Na tien minuten wist ik al dat het zou gaan lukken. Daarvoor ken ik mijn lichaam te goed", glunderde Angenent na zijn geslaagde recordpoging. "Ik ben hier jaren mee bezig geweest. Het zat al heel lang in mijn hoofd om dat record van Sighel aan te vallen. Vanaf december ben ik er specifiek voor gaan trainen. En als het dan lukt, geeft dat natuurlijk een grandioos gevoel."

Beresterk

Angenent wist zich in Calgary gesteund zijn vrouw Sannah, coach Gauke Nijholt, verzorger Jaap Ruiter en flink wat Canadese Nederlanders. Die waren via kranten en het nodige publicitaire werk van oud-Elfstedenwinnaar en assistent-coach Evert van Benthem nieuwsgierig geworden. "Ik denk dat er bij elkaar toch een paar honderd man langs de baan stond. Prachtig, die aanmoedigingen. Een mentale dip heb ik tijdens dat uur ook niet gehad. Maar ik moet wel zeggen dat ik beresterk was. Het verbaasde me niet, want in de trainingen liep het al lekker en herstelde ik goed."

Uiteindelijk legde Angenent meer dan 104 rondjes af in een zeer constant tempo van 34 seconden per ronde. Naar het einde toe perste hij er zelfs nog een paar 33'ers uit. "Echt versnellen lukte niet meer. Je kan conditioneel nog zo goed zijn, je gaat je benen echt wel voelen. Maar het record staat en daar ging het om. Het is een prachtig seizoen geworden."

Niet opgebrand

Angenent boekte eerder deze winter ook al een fraaie overwinning in de alternatieve elfstedentocht op de Weissensee. Nu is het tijd om uit te bollen en het vizier op 2006 te richten. De schaatser voelt zich ondanks zijn leeftijd nog lang niet opgebrand en is vast van plan op de 10 kilometer uit te komen op de Olympische Spelen in Turijn. "Dat wordt het volgende hoofddoel. Maar eerst even genieten van dit succes."