KUALA LUMPUR - Het Nederlands hockeyteam heeft bij het toernooi om de wereldtitel in Kuala Lumpur een grote sprong voorwaarts gemaakt. De ploeg van bondscoach Joost Bellaart versloeg zaterdagavond in een enerverende wedstrijd concurrent Pakistan met -1. Bram Lomans was de gevierde man bij Oranje. Hij bracht beide treffers op zijn naam.

Nederland is in groep A na vijf wedstrijden nog altijd ongeslagen. Met 13 punten staat de titelverdediger op de eerste plaats, gevolgd door Duitsland (12), Spanje (11), Pakistan (9) en Argentinie (ook 9).

Oranje speelt zondag tegen rivaal Duitsland en sluit dinsdag de groepsronde af tegen het zwakke Zuid-Afrika. Bij winst op de Duitsers is Nederland al zeker van een plaats in de halve finales.

Strafcorner

Oranje had het moeilijk in de eerste helft. Pakistan drong vanaf het beginsignaal sterk aan en dwong vooral in de beginfase een aantal goede kansen af. Al in de derde minuut kreeg de viervoudige wereldkampioen de eerste strafcorner, met dank aan Remco van Wijk die bij het terugverdedigen even niet oplette.

De aanvaller van Bloemendaal maakte zijn foutje meer dan goed door bij de korte hoekslag van de gevreesde Abbas, die bij het WK al vijf keer scoorde, zo snel uit te lopen dat de Pakistaanse strafcornerspecialist niet lekker kon aanleggen.

Geen ruimte

Oranje kon de bal in de eerste helft nauwelijks in de ploeg houden, ook al doordat spelmaker Teun de Nooijer geen meter ruimte kreeg van zijn 'schaduw' Ali. De Pakistaanse middenvelder deed niet mee aan de opbouw en aanval. Hij was alleen maar op De Nooijer gericht, die daardoor veel te weinig in het spel voorkwam.

Met een schitterende solo leek Jawad de score in de achtste minuut te openen. De zeer behendige spits van Pakistan speelde de bal evenwel op het laatste moment af naar een ploeggenoot die er niet stond. Een eigen schot was een veel betere optie geweest.

Nadat Oranje ook de tweede strafcorner van Abbas had overleefd (over het doel) zakte Pakistan langzaam weg. In de negentiende minuut kwam de titelverdediger op voorsprong. Lomans scoorde uit zijn tweede strafcorner, nadat de eerste door een overtreding van een Pakistaanse verdediger moest worden overgenomen. Tien minuten later scoorde het kanon van Oranje opnieuw, maar wegens een foutieve stop van Van Weel werd het doelpunt afgekeurd.

Genoegdoening

Lomans, die in de vier voorgaande duels slechts een keer scoorde, kreeg kort na de rust genoegdoening. Hij mocht een strafbal nemen nadat Buma door Ahmed in de cirkel op zijn stick was geslagen. De stoere verdediger pushte koel in, 2-0.

Nederland speelde daarna nog geen gewonnen wedstrijd. Pakistan bleef erin geloven en zette Oranje, dat er bijna niet meer uitkwam, onder zware druk. De ploeg van Bellaart kreeg in de counter nog wel een paar grote kansen. Remco van Wijk (twee keer), Buma en Eikelboom verzuimden te scoren. Pakistan verkleinde via Saleem in de 55e minuut nog wel de achterstand, maar de gelijkmaker zat er niet meer in, 2-1.