HOOFDDORP - Roeiers Rogier Blink en Mitchell Steenman hebben zich vrijdagochtend in Varese rechtstreeks geplaatst voor de finale van de twee-zonder. Het duo bleef in de eerste heat Servië en gastland Italië voor.

De strijd met de Oost-Europeanen ging lange tijd gelijk op, maar in de laatste vijfhonderd meter wist de Nederlandse boot alsnog een flink gat te slaan met de naaste concurrent.

Blink en Steenman, die beide in Londen deel uitmaakten van de Holland Acht, lieten zich donderdag tegenover de NOS kritisch uit over hun olympische avontuur. Beide roeiers verklaarden in de toekomst niet weer vanzelfsprekend voor het vlaggenschip van het Nederlandse roeien te kiezen.

De overige twee Nederlandse boten die bij de Europese titelstrijd in Varese in actie kwamen werden veroordeeld tot de herkansingen. De mannen vier-zonder eindigden in hun heat als vijfde.

De vrouwen dubbel vier, waar veterane Femke Dekker naar eigen zeggen voor het laatst namens Nederland in actie komt, moesten Polen en Rusland al snel laten gaan en kwamen uiteindelijk als vijfde over de finish.