HOOFDDORP - Joost Luiten heeft donderdag een tegenvallende openingsronde gespeeld op het BMW Open in Italië. De Nederlandse golfer ging met een score van plus 1 rond. Daarmee vindt hij zichzelf achterin het veld terug.

Luiten staat met 73 slagen de gedeelde 115de plaats. Op twitter liet de Bleiswijker weten dat hij vrijdag tijdens de tweede ronde flink onder par zal moeten als hij de 'cut' wil halen.

De enige Nederlandse golfer die verzekerd is van zijn Tourkaart voor volgend jaar stelde vorige week hevig teleur op zijn 'thuistoernooi', het KLM Open in Hilversum. Luiten slaagde daar er niet in het weekeinde te halen.

Tim Sluiter presteerde wel sterk bij de openingsdag van het evenement in Turijn. De geboren Enschedeër ging in 68 slagen rond en staat met vier onder par op een gedeelde twintigste plaats.

Lafeber en Derksen

Maarten Lafeber kende net als Luiten een zwakke start en werkte zijn eerste achttien holes af in 75 slagen (plus 3). Robert-Jan Derksen deed het met 74 slagen (plus 2) iets beter, maar staat eveneens in de achterhoede van het veld.

De Zweed Joel Sjöholm beleefde wel een sterke ronde. Dankzij zijn omloop in 64 slagen gaat hij aan de leiding met een score van min 8.

Schreefel

Dewi-Claire Schreefel heeft donderdag een behoorlijke openingsronde afgewerkt op het Brits Open voor vrouwen. Schreefel begon het majortoernooi op de Royal Liverpool Golf Club met een ronde van 73 slagen, goed voor een gedeelde 28e plaats in de stand.

Haar achterstand op de Zuid-Koreaanse koploopsters Ryu So-yeon en Kang Haeji bedraagt drie slagen. De 26-jarige profgolfster eindigde vorig jaar als 11e op het Brits Open, het beste resultaat ooit van een Nederlandse vrouw in een major.

Schreefel handhaafde zich donderdag tijdens de eerste dag in het spoor van de wereldtop door een rondje met één birdie en twee bogeys. Christel Boeljon had 76 slagen nodig en staat daarmee in de middenmoot, op de gedeelde 76e plek.