AMSTERDAM - Thiemo de Bakker komt vrijdag samen met Robin Haase in actie in de Davis Cup-wedstrijd tegen Zwitserland in Amsterdam.

Dat meldde captain Jan Siemerink van het Davis Cup-team donderdag.

Siemerink was er woensdag nog niet uit wie hij naast kopman Haase in het enkelspel zou laten spelen, maar hij hoefde uiteidelijk geen keuze te maken tussen Igor Sijsling of De Bakker. Sijsling is namelijk niet fit.

''Igor is hier nu ook niet, dus dat zegt genoeg'', aldus Siemerink. ''Hij voelt zich niet goed. Hij heeft overgegeven. Als hij niet ziek was geweest, had hij de voorkeur gekregen. Maar het is nu dus anders gelopen. Maar Thiemo is er ook klaar voor. De jongens moeten laten zien wat ze kunnen en dan zal wel blijken of dat voldoende is.''

Federer

In de eerste partij neemt De Bakker, de nummer 159 van de wereld, het vrijdag op tegen Roger Federer. Later op de dag stuit Robin Haase op Stanislas Wawrinka.

Zaterdag treffen Haase en Jean-Julien Rojer het koppel Federer/Wawrinka in het dubbelspel. Zondag staan de partijen Haase-Federer en De Bakker-Wawrinka op het programma.

De winnaar van de ontmoeting op gravel komt in 2013 uit in de wereldgroep, de verliezer is veroordeeld tot de Europese zone, de eerste divisie van het landentennis.

Tien procent

Haase liet woensdag aan NUsport weten dat Nederland tien procent kans heeft om de Zwitsers uit te schakelen.

"Federer is bij wijze van spreken een collega geworden. Natuurlijk wel een waar ik tegen op kijk en voor wie ik veel respect heb. Wat belangrijker is dit weekeinde is onze kans op winst. Zonder Federer was de kans op een overwinning van ons misschien wel 55 procent geweest, nu schat ik die in op tien procent.”