HOOFDDORP - Ploegleider Adri van Houwelingen (58) moet na dit seizoen vertrekken bij de Raboploeg.

Dat maakte de Nederlandse World Tour-formatie woensdag bekend.

Het besluit om niet door te gaan met Van Houwelingen, die jarenlang werkzaam was bij de Rabobank, is onderdeel van de structuurwijziging die de equipe ondergaat.

Michiel Elijzen en Jeroen Blijlevens komen de profploeg versterken als ploegleiders. Eerstgenoemde komt over van Lotto-Belisol, Blijlevens is nu werkzaam bij de vrouwenformatie van Rabobank.

Verhoeven

Nico Verhoeven blijft aan bij de World Tour-formatie. Hij komt als manager boven de ploegleiding te staan.

Verhoeven maakt deel uit van een vierkoppig managementteam,  dat verder bestaat uit Louis Delahaije (training, medische aansturing en innovatie), Merijn Zeeman (coaching en scouting) en Richard Plugge (communicatie en personeelsbeleid). Zeeman komt over van Argos-Shimano.

Vrijdag maakte de Raboploeg al bekend dat Erik Breukink na dit seizoen afscheid moet nemen als technisch directeur.

Breukink was sinds 2004 in verschillende functies betrokken bij de begeleiding van de formatie. Daarvoor was hij twee jaar renner van de ploeg.

Knebel

"De grenzen van het huidige begeleidingsmodel binnen onze ploeg zijn bereikt", legt algemeen directeur Harold Knebel uit. "De wielerwereld verandert, de sportwereld verandert, de ploeg is er ook aan toe mee te veranderen."

"We breken met de traditionele werkwijze binnen het wielrennen en brengen een nieuwe dynamiek in de ploeg. Vandaar deze herstructurering naar de maatstaven van de toekomst."

De Raboploeg zal de renner en het team anders benaderen. “We stellen de renner en het team centraal en zullen deze vanuit verschillende disciplines begeleiden naar de volgende stap”, legt Knebel uit.

“We gaan werken met coach-de-coach programma’s, de ploegleiders zullen meer als coach optreden en nog nauwer met de trainers samenwerken. Innovatie en de wetenschappelijke benadering krijgt een zwaarder stempel en wordt compromisloos doorgevoerd.”

Continentale ploeg

Bij de continentale ploeg van Rabobank zal Piet Kuijs het stokje overdragen aan Arthur van Dongen en Kuijs zal onder andere als scout worden ingezet.

Grischa Niermann, die zondag stopte als renner, wordt als trainer/coach toegevoegd aan die ploeg.