HOOGLAND - Langebaanschaatsers krijgen komend schaatsseizoen van de KNSB de mogelijkheid om te kunnen starten in wedstrijden om de KPN Marathon Cup en de NK’s Marathon.

De KNSB heeft speciaal hiervoor een "Team Langebaan" in het leven geroepen, dat met een marathonlicentie in de langeafstandswedstrijden met maximaal vier rijders zal uitkomen.

Langebaanrijders die in aanmerking willen komen voor deelname aan een marathon om de KPN Cup, dienen in het seizoen 2011-2012 of 2012-2013 minimaal deelgenomen te hebben aan World Cups, EK, WK Allround of WK afstanden.

Langebaanschaatsers mogen deelnemen in het wedstrijdpak van hun eigen team, maar zijn wel verplicht met het beennummer te rijden van de marathonsponsor van de KNSB.

Kritiek

Langebaanschaatsers uit het buitenland, die voldoen aan eerder genoemde criteria, kunnen ook aanspraak maken op een startplek in "Team Langebaan". De schaatsers nemen als team deel aan de marathon en maken geen aanspraak op prijzengeld.

De KNSB kreeg vorig jaar veel kritiek toen de instantie een nieuw marathonteam van onder meer Erben Wennemars en Mark Tuitert een licentie gunde voor het NK marathon en een eventuele Elfstedentocht.

De oprichting van dat KPN-team leidde destijds tot veel protest in het marathonpeloton. Er werd zelfs met boycot van het NK gedreigd. De sponsoren van de overige teams vreesden dat alle aandacht naar de nieuwe formatie zou gaan.

Vergeer en Ritsma

Arie Koops, directeur sport, juicht het toe dat langebaanschaatsers mee kunnen doen aan de marathonwedstrijden. "Hein Vergeer, Leo Visser, Gerard Kemkers, Rintje Ritsma, om zo maar wat namen van langebaanrijders te noemen, deden in het verleden regelmatig mee."

"Dat had vaak een trainingstechnische reden omdat je in feite een intensieve duurtraining doet en dat werkt dan weer in je voordeel op de 5 en 10 kilometer. Je kunt zeggen dat Jillert Annema met zijn BAM-ploeg dat nieuw leven heeft ingeblazen. Jorrit Bergsma en Bob de Vries tonen aan succesvol te kunnen zijn in beide disciplines."

Koops heeft het team in het leven geroepen door de nadrukkelijke wens van de schaatsers. "Een aantal gaf aan langebaan en marathon graag te willen combineren. Daarom hebben we binnen de reglementen naar de mogelijkheden gekeken."

"Het past helemaal in ons beleid om als KNSB voor de schaatsers een multifunctioneel aanbod te creëren. Daarnaast denk ik dat het ook nog eens aantrekkelijk is voor het publiek, langebaantoppers die meedoen aan de marathon. En natuurlijk omgekeerd: marathontoppers die in langebaanwedstrijden starten."