RIDDERKERK - Olympisch kampioen wielrennen op de weg Marianne Vos twijfelde of ze bij de aanstaande wereldkampioenschappen in Limburg zowel in de ploegentijdrit voor merkenteams als in de individuele tijdrit zou moeten starten. Dit omdat beide onderdelen te dicht op elkaar liggen.

Door Anne Joldersma

"Ik heb inderdaad wel even getwijfeld", verklaarde Vos dinsdagavond bij de presentatie van het nieuwe Helden Magazine. "Het is een onderdeel waarop ik wisselvallig ben en tussen de twee tijdritten zit maar één dag."

De olympisch kampioene op de weg van Londen heeft ook komende week in Limburg de wegwedstrijd onderstreept.

"Natuurlijk is de wereldtitel daar het hoofddoel en voor de wegwedstrijd maakt het ook niet uit. Die is drie dagen na de individuele tijdrit, daar zit genoeg tijd tussen."

Favoriet

De WK beginnen komende zondag met het nieuwe onderdeel voor merkenteams. In de rit tegen de klok is de ploeg van Vos, Rabobank, een grote kanshebber voor de titel.

"We behoren zeker tot de favorieten. We rijden het hele jaar al bij de eerste plaatsen mee. Natuurlijk is dit wel een ander onderdeel, maar ik denk dat we vooraan horen te zitten."

Druk

De focus ligt voor Vos bij de WK vooral op de wegwedstrijd, die de daaropvolgende zaterdag plaatsvindt. Toch is er bij Brabantse geen sprake van de spanning die ze bij vorige wereldkampioenschappen voelde.

"Ik merk wel dat de druk minder is nu het goud van de Spelen binnen is. Dat is heel lang het doel geweest waar ik naartoe heb gewerkt. De afgelopen jaren wilde ik alles winnen, maar ik merk dat dat gevoel na Londen anders is."

"Maar de motivatie is er niet minder om. Ik wil ook bij de wereldkampioenschappen in eigen land goed presteren. Hoe? Door te koersen zoals ik op de Spelen deed."

Toekomst

De Rabobank wielerploeg kondigde eind vorige week een structuurwijziging aan waarbij technisch directeur Erik Breukink de wacht aan werd gezet. Volgens Vos hoeft de vorig jaar gelanceerde dameskant van de wielerploeg voorlopig niet te vrezen voor haar voortbestaan.

"Ik maak me in ieder geval geen zorgen. Het ziet er positief uit en overal waar wij het afgelopen jaar kwamen, werden we enthousiast ontvangen. En het tweejarige contract loopt sowieso nog een jaar door."