BERG EN TERBLIJT - Bondscoach Leo van Vliet heeft dinsdag een verrassende selectie bekendgemaakt voor de wegrace van het wereldkampioenschap wielrennen in Limburg.

De keuze voor Raborenners Robert Gesink, Lars Boom, Bauke Mollema en Laurens ten Dam lag voor de hand, net als de keuze voor Karsten Kroon, Niki Terpstra en Koen de Kort.

Verrassender was het aanwijzen van Bert-Jan Lindeman (Vacansoleil-DCM) en Rabotalent Tom-Jelte Slagter.

Voor de individuele tijdrit koos de bondscoach voor Lieuwe Westra van Vacansoleil en Wilco Kelderman, eveneens een belofte van Rabobank.

Twee opvallende afwezigen zijn Rob Ruijgh en Johnny Hoogerland. Van laatstgenoemde wilde Van Vliet, net als van enkele andere renners, afwachten hoe hij afgelopen weekeinde in Canada presteerde bij de Grand Prix Cycliste de Québec en de Grand Prix Cycliste de Montreal.

Kennelijk was dat in het geval van Hoogerland onvoldoende. De Zeeuw werd 43ste in Montreal en moest in Québec afstappen.

Hard gelag

Voor Ruijgh is het missen van het WK eveneens een hard gelag. Voor hem was het evenement in Valkenburg een thuiswedstrijd en dit seizoen een hoofddoel.

Ook GreenEdge-renner Sebastian Langeveld, die wel mocht meedoen aan de wegwedstrijd bij de Olympische Spelen, ontbreekt in Limburg.

Van Vliet gaf, zonder namen te noemen, aan dat zeven renners uit zijn ploeg voor het afgelopen weekeinde al vast stonden. ''Je krijgt altijd discussies over de laatste twee, drie plaatsen. Ik kies voor de renners die nu in vorm zijn.’’

Weening

De afvallers die wel in de voorlopige selectie zaten waren Hoogerland, Pim Ligthart en Pieter Weening. Eerder was al een streep gegaan door de deelname van Langeveld en Steven Kruijswijk.

Van Vliet: ''Ik heb bewust geen tijdrijders voor de wegrace geselecteerd. Ik wil me met de negen renners vanaf maandag volledig op de wegwedstrijd kunnen richten.’’

De wegrace is zondag 23 september, de race tegen de klok op woensdag 19 september.